Weather Icon

Οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο και ο παράγων «παγκοσμιοποίηση»

Οι παγκόσμιες ανακατατάξεις που ξεκίνησαν με την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, αρχίζουν πια να παίρνουν μορφή και σχήμα. Ένας κόσμος που έζησε από το τέλος του Β΄ ΠΠ μέχρι το 1990 μέσα σε καθορισμένα πλαίσια, οριοθετημένα από τις συμφωνίες των νικητών που υπαγόρευσε η ισορροπία ισχύος μεταξύ Ανατολής – Δύσης, ξαφνικά βρέθηκε σε μια νέα κατάσταση χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλλε η συμμετοχή κάθε χώρας σε κάποιο από τα στρατόπεδα με επικεφαλής τις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Για τα επόμενα 30 χρόνια οι Δυτικοί και οι πρώην Ανατολικοί, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης, πέρασαν από διάφορες φάσεις αναζήτησης για την θέση και τον ρόλο τους στο Διεθνές σύστημα.

Η «παγκοσμιοποίηση» είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό, αυτής της περιόδου, που εκπορεύθηκε από τις ΗΠΑ και η οποία άρχισε να καλπάζει μετά την πτώση του τοίχους μέχρι το 2008, όπου τότε γύρισε μπούμερανγκ από εκεί που ξεκίνησε. Κύριοι εκπρόσωποι της ήταν, το σύστημα Κλίντον και στην συνέχεια Ομπάμα.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube