Weather Icon

Ο πόλεμος των (εκκλησιαστικών) θρόνων ή μια γεωπολιτική μάχη Ανατολής – Δύσης

Ο πόλεμος των (εκκλησιαστικών) θρόνων ή μια γεωπολιτική μάχη Ανατολής – Δύσης
Μ

ία ανακοίνωση 66 συνολικά λέξεων της Αρχιγραμματείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την επικείμενη επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στις 31 Αυγούστου, ήταν η σπίθα που άναψε την επικοινωνιακή καταιγίδα σε πολλές χώρες, ηπείρους και τοπικές Εκκλησίες.

Τα ρωσικά ΜΜΕ απλά μετάδωσαν χωρίς σχολιασμό την είδηση, ενώ απεναντίας τα ουκρανικά δημοσίευσαν πλήθος άρθρων, σημειωμάτων και σχολίων σε πανηγυρικό σχεδόν κλίμα.
Παρόλο που επισήμως δεν ανακοινώθηκε τίποτα, εν τούτοις, είναι προφανές ότι η επίσκεψη αφορά το θέμα του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας. Το θέμα αυτό φαίνεται πως αποτελεί το προκεχωρημένο μέτωπο στον «πόλεμο των θρόνων», δηλαδή ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Μόσχας για την πρωτοκαθεδρία στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο.
Η Ουκρανική Εκκλησία ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντας έτους ο Συνοδικός Τόμος για το Αυτοκέφαλο της θα έχει εκδοθεί από τον Οικουμενικό θρόνο, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσική Εκκλησία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την μη έκδοση ή τουλάχιστον για την αναβολή της απόφασης εν ευθέτω χρόνω.
Για τη συνέχεια JAJ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube