Weather Icon
ΗΠΑ , πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 23 Αυγούστου 2018

Συγχαρητήρια του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τη «συμφωνία Ελλάδας – Μακεδονίας»

Συγχαρητήρια του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τη «συμφωνία Ελλάδας – Μακεδονίας»
Την ιστορική συμφωνία επί της αρχής Ελλάδας – «Μακεδονίας» χαιρέτισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουές Μίτσελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ. Τόσο ο ίδιος ο κ. Μίτσελ όσο και σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται αποκλειστική χρήση του «Μακεδονία» χωρίς το «Βόρεια», που προβλέπει η πρόσφατη επί της αρχής συμφωνία των δύο πλευρών. Ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ο υφυπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζει επίσης τον κεντρικό ρόλο της αμερικανικής διπλωματίας. 
Οι νέες αποστροφές έρχονται στον απόηχο της καταρχήν συμφωνίας για «Βόρεια Μακεδονία». Επιπλέον, η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ότι διαδραμάτισε «ηγετικό ρόλο» στην επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις που ήθελαν τον αμερικανικό παράγοντα να έχει ασκήσει πιέσεις για λύση.

Ο Αμερικανός υπουργός συνεχάρη τον κύριο Ντιμιτρόφ για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζοντας τον «αρχιτέκτονα της συμφωνίας», εξέφρασε την αισιοδοξία του για επιτυχή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και μετέφερε την προσδοκία του Μάικ Πομπέο να υποδεχθεί τη «Μακεδονία» στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Στη σχετική ανακοίνωσή του επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνεχάρη τον ομόλογό του «για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη Μακεδονία και την Ελλάδα», ενώ αμέσως παρακάτω αναφέρεται ότι η εφαρμογή της συμφωνίας «θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ως “Βόρεια Μακεδονία.”
Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ κάνει λόγο για σημαντική κατάθεση του Αμερικανού υφυπουργού στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας όσον αφορά την αμερικανική απάντηση στη ρωσική γεωπολιτική πίεση. «Η αμερικανική διπλωματία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας – Μακεδονίας για το ονοματολογικό», κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας ο Ουές Μίτσελ. 
naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube