Weather Icon

Το Ισραήλ δεν έκανε το βήμα: Νέο μπλόκο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Το Ισραήλ δεν έκανε το βήμα: Νέο μπλόκο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην Κνεσέτ κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
Διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι μετά την πρόσφατη διαμάχη με την Τουρκία σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας πλέον ήρθε η ώρα για το Ισραήλ να κάνει το μεγάλο βήμα, το κοινοβούλιο της χώρας ούτε σήμερα θα συζητήσει την πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η εξ αναβολής συζήτηση σκόνταψε και πάλι στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε η βουλευτής του Μερέτζ Ταμάρ Ζάντμπεργκ που υπέβαλε το σχετικό ψήφισμα.

Το Μερέτζ προσπαθεί από το 1989 να πετύχει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η Κνεσέτ από το 2012 τιμά την Ημέρα Μνήμης, ωστόσο οι προτάσεις αναγνώρισης έχουν καταψηφιστεί σχεδόν αμέσως.
Στο τέλος Μαΐου η νέα πρόταση πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ) μετά από τη σχετική ψηφοφορία που έγινε στην αρμόδια επιτροπή. Προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της δεξιάς κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η Ταμάρ Ζάντμπεργκ που ανήκει στο αριστερό αντιπολιτευόμενο κόμμα είχε ζητήσει η συζήτηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων να αναβληθεί και να προγραμματιστεί για σήμερα, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.
Ωστόσο χθες το βράδυ, όπως έγραψε και στο Twitter, αναγκάστηκε να παγώσει τη διαδικασία,καθώς παρά τις υποσχέσεις και τις καθυστερήσεις η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην αναγνώριση. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αν και το ψήφισμα δεν προέρχεται από την ισραηλινή κυβέρνηση, εντούτοις μπορεί να προκαλέσει νέο πρόβλημα στις σχέσεις με την Τουρκία. Βέβαια, τον Μάιο πολλοί βουλευτές δήλωναν ότι πρόκειται να στηρίζουν μια νομοθετική πρόταση «για το αρμενικό Ολοκαύτωμα», μετά τα υποτιμητικά σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube