Weather Icon

Η Αγγλία δίνει συμβουλές και νουθεσίες για τη ‘”λύση” του Κυπριακού

Η Αγγλία δίνει συμβουλές και νουθεσίες για τη ‘”λύση” του Κυπριακού

Εκτός συζήτησης είναι για το Λονδίνο η όποια δράση κατά της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προκειμένου να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας η Βρετανία παραμένει μία εκ των τριών εγγυητριών. Η απάντηση του Φόρεϊν Όφις προς τη βουλευτή Αμμοχώστου Άννα Θεολόγου επαναλαμβάνει από τη μια τις πάγιες βρετανικές θέσεις στο Κυπριακό, νουθετώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν ώστε το φυσικό αέριο να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων. Από την άλλη στέλνει το μήνυμα πως η Βρετανία είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. 
Η Άννα Θεολόγου σε επιστολή της (ημερομηνία 17.4.18) προς το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόταν στο θέμα της χρήσης των Βάσεων Ακρωτηρίου για επιδρομές κατά της Συρίας, ενώ την ίδια ώρα δεν προέβαινε σε οποιαδήποτε ενέργεια προς την Τουρκία προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο ερώτημά της η βουλευτής Αμμοχώστου σημειώνει αρχικά τις επιχειρήσεις των Βρετανών από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις Βάσεις Ακρωτηρίου κατά στόχων στη Συρία μετά από πληροφορίες για χρήση χημικών από το καθεστώς Άσσαντ.
Η Α. Θεολόγου ασκεί κριτική στη Βρετανία γιατί δεν ανέμενε τον έλεγχο των αρμόδιων διεθνών οργάνων πριν την πραγματοποίηση των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια ζητά να μάθει για το «πώς δικαιολογείτε την παθητική ‘αντίδραση’ στη συνεχιζόμενη από μέρους της Τουρκίας παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεων, η οποία επηρεάζει σοβαρά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου». Περαιτέρω ζητά να μάθει από το Λονδίνο για πώς σκοπεύει η Βρετανία να σταματήσει την τουρκική συμπεριφορά, να προστατέψει τα δικαιώματα του λαού της Κύπρου και να υποστηρίξει τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διεξαγωγή ερευνών στα ενεργειακά αποθέματα γύρω από το νησί. Και προσθέτει: «Στην περίπτωση της Συρίας ενεργήσατε αμέσως και αποφασιστικά αλλά στην περίπτωση της Κύπρου αποτύχατε στο να προχωρήσετε με οποιεσδήποτε ενέργειες, να εξαλείψετε ή ακόμα να μειώσετε τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στις οποίες προβαίνει η Τουρκία.
Η απάντηση του Φόρεϊν Όφις αποστάληκε έναν μήνα αργότερα, στις 16 Μαΐου 2018, και είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην κατάσταση στη Συρία, στις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη χρήση χημικών και ότι στη βάση των στοιχείων που είχαν συλλέξει αποφασίστηκε η δράση.
Στο θέμα της αντίδρασης της Βρετανίας για τις ενέργειες της Τουρκίας η βρετανική πλευρά αναφέρει τα εξής: «Σας διαβεβαιώνω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε από καιρό αναγνωρίσει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και θέλουμε να δούμε την εξόρυξη να προχωρά. Ο υπουργός Ευρώπης κατ’ επανάληψη ξεκαθάρισε αυτό το θέμα, πολύ πρόσφατα κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στις 20 Απριλίου. Ο σεβασμός μας στο δικαίωμα της Κύπρου για άσκηση των δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της διατρανώνει την προσήλωσή μας στο διεθνές σύστημα που στηρίζεται στη νομιμότητα. Είχαμε εγείρει αυτές τις εξελίξεις πρόσφατα και με την Τουρκία».
Περαιτέρω σημειώνεται ότι η Βρετανία: «Πιστεύει πως οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων, και καλεί όλα τα μέρη να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων να μπορεί να στηρίξει την αναζήτηση λύσης». Τέλος το Λονδίνο επαναλαμβάνει πως παραμένει «ισχυρός υποστηρικτής μιας λύσης στην Κύπρο και συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι μια πολιτική συμφωνία για επανένωση του νησιού είναι εφικτή. Το Ηνωμένο Βασίλειο ενθαρρύνει τα μέρη να επιδείξουν μια ανανεωμένη βούληση στη διαδικασία εργαζόμενοι προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, και στέκεται έτοιμο για να συζητήσει με τα μέρη πώς μπορεί να βοηθήσει για την επίτευξη προόδου».
Η διεύρυνση βοηθά στην προώθηση δημοκρατίας
Η πολιτική διεύρυνση της ΕΕ θεωρείται εκ των πιο αποτελεσματικών εργαλείων προώθησης της δημοκρατίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας και σ’ αυτό έγκειται η σημασία της προσήλωσης στην αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στις υποψήφιες χώρες στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της οικονομίας, δήλωσε ο βουλευτής Άριστος Δαμιανός.
Στα πλαίσια συζήτησης μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων, κατά τις εργασίες της 2ης Κοινοβουλευτικής Συνάντησης «Group Med», που φιλοξένησε το ισπανικό κοινοβούλιο, στις 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου, στη Γρανάδα, ο κ. Δαμιανού, ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επεσήμανε ότι η γεωγραφική θέση των Δυτικών Βαλκανίων καθιστά τη μελλοντική τους ένταξη στην Ένωση αναγκαία.
Ο κ. Δαμιανού τόνισε επίσης ότι η διαδικασία ένταξης, που είναι ανοικτού τέλους, απαιτεί την πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων που τίθενται για κάθε υποψήφια χώρα χωρίς εξαιρέσεις. Υπενθύμισε ότι κάθε υποψήφια χώρα θα αξιολογηθεί βάσει της προόδου που επιτεύχθηκε, περιλαμβανομένων των τομέων του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου, καθώς και της εξομάλυνσης των σχέσεών τους με τις γειτονικές τους χώρες.
Ο κ. Δαμιανού σημείωσε, τέλος, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της για επίλυση της διαφοράς με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε ό,τι αφορά στην ονομασία της χώρας. 

  Ανδρέας Πιμπίσιης  
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube