Weather Icon

Το χρονικό της κρίσης που ξέσπασε μεταξύ Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και ΑΧΕΠΑ για το συλλαλητήριο

Το χρονικό της κρίσης που ξέσπασε μεταξύ Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και ΑΧΕΠΑ για το συλλαλητήριο

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Η Greek News ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης που έφερε στο προσκήνιο την κρίση που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, όταν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης και βετεράνος της ΑΗΕΡΑ, Ηλίας Τσεκερίδης (που με εξουσιοδότηση του προέδρου της Ομοσπονδίας επικοινώνησε με τον ύπατο πρόεδρο της ΑΗΕΡΑ, Carl R. Hollister) ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ του είπε πως «η ελληνική κυβέρνηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κ. Λαλάκος κι ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, τους είπαν να μείνουν έξω από το συλλαλητήριο. Και μου είπε να απαντήσω στην Ομοσπονδία ότι όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, η ΑΗΕΡΑ δεν θα συμμετάσχει».
Ο Ηλίας Τσεκερίδης ανέφερε ότι μετέφερε στη συνέλευση με πόνο καρδιάς όσα διαμείφθηκαν στη συνομιλία του με τον πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ και πως του είπε ότι ο ίδιος ως άτομο πρόκειται να συμμετάσχει.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, λαμβάνοντας το λόγο, εξαπέλυσε σκληρές επικρίσεις σε βάρος της ΑHEPA, καθώς όπως είπε, δεν θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. Λίγο πρίν παρουσιάσει τον Ηλία Τσεκερίδη, ο Πέτρος Γαλάτουλας είπε πως «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πολεμούν την προσπάθεια για τη διαδήλωση. Κι αν το κάνουν αυτό, τους καταδικάζω ως ανθέλληνες».
Ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Φώτης Γερασόπουλος είπε πως η ΑΧΕΠΑ δεν είχε συμμετάσχει ούτε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία το 1992 και 1993, σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.
Ο Πέτρος Γαλάτουλας πρόσθεσε πως η Ομοσπονδία και η οργανωμένη Ομογένεια δεν λαμβάνει εντολές από καμία κυβέρνηση.
«Με λυπεί όμως που δεν είμαστε ενωμένοι. Ενας υγιής σκεπτόμενος Ελληνας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με παρόμοια στάση μιας ομογενειακής οργάνωσης. Εμείς την αφήνουμε στην κρίση του λαού και θα πράξουμε αυτό που πρέπει να ενημερώσουμε μέλη της ΑΧΕΠΑ».
Κάλεσε επίσης τον πρέσβη της Ελλάδας να περιοριστεί στα καθήκοντά του.
«Εχουν πολύ σπουδαίο έργο και να περιοριστούν σ’ αυτό. Να μη διχάζουν την Ομογένεια».
Πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις δυναμώνουν τους οργανωτές του συλλαλητηρίου, το οποίο προέβλεψε ότι θα είναι πολύ μαζικό.
«Εχουμε λάβει μια απόφαση και δεν υποχωρούμε», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκη.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ
Η Greek News επικοινώνησε το ίδιο βράδυ με την ΑΧΕΠΑ και ζήτησε σχόλιο για τα όσα ακούστηκαν στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ομοσπονδίας, σε βάρος της οργάνωσης. Απαντώντας αμέσως, ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Βασίλης Μοσαϊδης είπε ότι τα σχόλια πως η AHEPA είναι «ανθελληνική» είναι παράλογο.
«Η ΑΗΕΡΑ έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα και σε διάφορα ελληνικά θέματα. Το ζήτημα της Μακεδονίας είναι πολύ συναισθηματικό για όλους μας. Η AHEPA κατανοεί πλήρως αυτό το ζήτημα. Ο αδερφός Τσεκερίδης δεν εκπροσωπεί ούτε μιλά εξ ονόματος του Προέδρου μας και τα σχόλια αυτά δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα (not factual)”.
Ο κ. Μοσαϊδης είπε πως έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, Χάρη Λαλάκο, στις 9 Μαρτίου, για να ενημερωθούν για το θέμα, ενώ τον Ιανουάριο η ηγεσία της ΑΧΕΠΑ συναντήθηκε για το θέμα αυτό στην Ελλάδα με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέλη του κοινοβουλίου και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το AHEPA είναι πολύ καλά μυημένη σ’ αυτό το θέμα», τόνισε
«Το θέμα αυτό δεν θα επιλυθεί στην Αμερική, είναι ένα θέμα που χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση και η AHEPA δεν είναι πράκτορας οποιασδήποτε ξένης κυβέρνησης. Προσβλέπουμε για την επίλυση αυτού του προβλήματος στην Αθήνα. Όπως πάντα, η AHEPA θα υποστηρίξει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης μόλις αυτή ανακοινώσει την απόφασή της. Υποστηρίζουμε τη Μακεδονία ως ελληνική και χαιρετίζουμε όλους τους Μακεδόνεςς αδελφούς μας», καταλήγει η δήλωση του κ. Μοσαϊδη..
ΚΑΙ ΤΟ ΑΗΙ
Στην παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Γαλάτουλας είχε επικρίνει και το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ), λέγοντας ότι «στις 18 Μαρτίου – που γίνεται η διαδήλωση στη Νέα Υόρκη – ο κ. Λαρυγγάκης διοργανώνει εκδήλωση με τον Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον Χάρη Λαλάκο. Και το κάνουν γιατί τους το είπε ο κ. Κοτζιάς και ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον».
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του ΑΗΙ Νίκο Λαρυγγάκη, μας είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του ο κ. Γαλάτουλας και η δήλωσή του ότι εκείνη την ημέρα το ΑΗΙ διοργανώνει κάποια εκδήλωση, είναι λανθασμένη.
«Στις 18 Μαρτίου θα βρίσκομαι στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας ως επίσημος καλεσμένος για να συμμετάσχω στην εθνική παρέλαση της Ομογένειας», είπε ο κ. Λαρυγγάκης.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας, στον οποίο θέσαμε υπόψη την δήλωση Λαρυγγάκη, μας είπε ότι δημιουργήθηκε αυτή η παρανόηση, γιατί έλαβε εμέιλ από το ΑΗΙ για μια εκδήλωση που διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον στις 18 Μαρτίου με ομιλητή τον κ. Λαλάκο.
Η ίδια ενημέρωση εστάλη και στη Greek News, όμως πρόκειται για την καθιερωμένη εκδήλωση για την εθνική επέτειο που διοργανώνει κάθε χρόνο ο σύλλογος «Προμηθέας», με συμμετοχή πολλών ομογενειακών οργανισμών της Ουάσιγκτον και των περιχώρων. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το ΑΗΙ, αλλά και  ο Μακεδονικός Σύλλογος της Ουάσιγκτον, στον οποίο μέλος είναι και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Στέλιο Κυριμλής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ
Η Greek News επικοινώνησε με τον πρόεδρο του «Προμηθέα», Λευτέρη Καρμίρη, ο οποίος μας είπε ότι η εκδήλωση για την εθνική παλιγγενεσία διοργανώνεται από την οργάνωση, με την υποστήριξη όλων των ομογενειακών οργανισμών της περιοχής για 30 χρόνια. Η φετινή εκδήλωση, με ομιλητή τον πρέσβη της Ελλάδας πρέσβη Χάρη Λαλάκο, προγραμματίστηκε από τον Οκτώβριο και η ημερομηνία 18 Μαρτίου τέθηκε για να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν στην παρέλαση της Φιλαδέλφειας στις 25 Μαρτίου, αλλά και για να έλθουν στην εκδήλωση οι Εύζωνες της Βαλτιμόρης.
Ανέφερε ότι για το συλλαλητήριο της Νέας Υόρκης ενημερώθηκε μόλις προς τεσσάρων ημερών και δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η ημερομηνία. Ωστόσο ο «Προμηθέας» ενημέρωσε με ανακοίνωση τα μέλη του και την Ομογένεια της Ουάσιγκτον για το συλλαλητήριο της 18ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, ώστε όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Η ΑΧΕΠΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ
ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ
Το εκτενές αποκλειστικό ρεπορτάζ έτυχε μεγάλης δημοσιότητας και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, πυροδοτώντας ταυτόχρονα και πολλές παρασκηνιακές επαφές, με εμπλοκή το ύπατου Ταμία της ΑΧΕΠΑ Γιώργου Χωριάτη (πρώην προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλαδέλφειας» και του πρώην υπάτου προέδρου της ΑΧΕΠΑ, Νίκου Καρακώστα, που διήρκεσαν όλη την Τετάρτη.
Το πρωί της Πέμπτης, το ιστορικό Τμήμα 25 της ΑΧΕΠΑ «Δελφοί» του Μανχάταν, με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι συμμετέχει στη διαδήλωση. Ενώ το μεσημέρι, με νέα εκτενή δήλωση η AHEPA επαναλαμβάνει τη θέση της για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και διευκρινίζει ότι η οργάνωση και τα μέλη της θα βρίσκονται στο συλλαλητήριο της 18ης Μαρτίου, έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
«Ας είμαστε σαφείς: Η πΓΔΜ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας και της ελληνικής ιστορίας εδώ και χιλιάδες χρόνια», τονίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε η AHEPA την Πέμπτη.
Ενώ για το συλλαλητήριο της 18ης Μαρτίου δηλώνει:
«Η AHEPA θα είναι παρούσα στη διαδήλωση της 18ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Τα μέλη μας θα αποτελέσουν μέρος αυτής της ιστορίας ».
Στην ανακοίνωση παραθέτονται εκτενώς οι θέσεις της ΑΧΕΠΑ στο μακεδονικό, αλλά και οι πολυάριθμες δραστηριότητές της για την προώθηση των εθνικών θέσεων για το θέμα, συμπεριλαμβανομένων και των παρεμβάσεων στο Κογκρέσο και την αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίες αποδεικνύουν το έντονο ενδιαφέρον της μεγαλύτερης οργάνωσης της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
«Η ΑΧΕΠΑ έχει μεγάλη εμπλοκή με αυτό το θέμα. Όμως στο τέλος, επαφίεται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος. Πρόσφατες αναφορές μιλούν για μια συζήτηση στην οποία κατηγορήθηκε η AHEPA ότι δεν προάγει ή υποστηρίζει ελληνικά θέματα, ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ! Ο ΑΧΕΠΑ και τα μέλη της θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της 18ης Μαρτίου. Η AHEPA θα είναι εκεί και η φωνή μας θα ακουστεί. Η ΑΧΕΠΑ υποστηρίζει τους αδελφούς μας της Μακεδονίας και υποστηρίζουμε την Ελλάδα».
Απαντώντας στους χαρακτηρισμούς για ανθελληνική στάση, η ανακοίνωση της ΑΧΕΠΑ σημειώνει:
«Ανεξάρτητα από το θέμα της ονομασίας, το να υπάρχουν άτομα τα οποία δηλώνουν ότι η AHEPA είναι «ανθελληνική» ή «δεν εμπλέκεται» είναι παράλογο, ανόητο και παντελώς ψευδές. Η δέσμευση της ΑΧΕΠΑ στις ιδρυτικές μας αρχές που προβάλλουν τα ελληνικά ιδεώδη, καθώς και για την καταπολέμηση των διακρίσεων, του φανατισμού και του μίσους, είναι σταθερές και αληθινές σήμερα όπως ήταν το 1922. Για σχεδόν εκατό χρόνια η ΑΧΕΠΑ δεν σταμάτησε να υποστηρίζει, να υπερασπίζεται και να προάγει την Ελλάδα, την Κύπρο και τα ελληνικά ιδεώδη και αρχές μας. Η μακρά και δυναμική ιστορία και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους», καταλήγει η ανακοίνωση της ομογενειακής οργάνωσης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube