Weather Icon

Νέα Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ – Μπλοκάρει τη γεώτρηση στο Οικόπεδο13

Νέα Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ – Μπλοκάρει τη γεώτρηση στο Οικόπεδο13

(Φωτ.: MarineTraffic.com / ns)

Πριν καν εκπνεύσει η Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση νέας δεσμεύοντας πάλι τις ίδιες περιοχές, για τον ίδιο λόγο, έως τις 10 Μαρτίου 2018. Μετά τη νέα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειας Αθήνας-Λευκωσίας.
Η δεσμευμένη περιοχή περιλαμβάνει το «τεμάχιο 3» της κυπριακής ΑΟΖ και την περιοχή όπου βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12.000» της ENI.
Με την υπάρχουσα Navtex που τελειώνει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου, το πλωτό γεωτρύπανο παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην επιτρέπουν την προσέγγιση του στόχου «Σουπιά» στο «τεμάχιο 3».
Έκτακτη σύσκεψη στην Κύπρο
Κυβερνητική πηγή στην Κύπρο ανέφερε πως απόψε θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων που χειρίζονται θέματα ΑΟΖ και υδρογονανθράκων.
Στο μεταξύ, πριν από την έκδοση της νέας Navtex ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ παράλληλα ζήτησε, παράλληλα, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν. Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube