Weather Icon
Μέση Ανατολή 3 Ιανουαρίου 2018

Γιατί μπορούμε βάσιμα να αισιοδοξούμε για τη Μέση Ανατολή

Γιατί μπορούμε βάσιμα να αισιοδοξούμε για τη Μέση Ανατολή
Υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο και να πλήξουν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Το δύσκολο μέτωπο της Βορείου Κορέας και η στήριξη που προσφέρει η παγκόσμια ανάκαμψη.

Το 2018 ξεκινά με τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς δείκτες να δείχνουν προς πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι αγορές μετοχών παγκοσμίως είναι σε ρεκόρ και η οικονομική εμπιστοσύνη αυξάνει στο μεγαλύτερο μέρος του αναπτυγμένου κόσμου. Ενώ όμως οι επενδυτές είναι «ταύροι», όσοι παρακολουθούν τη διεθνή πολιτική σκηνή είναι πολύ νευρικοί.
Τα τελευταία χρόνια η Μέση Ανατολή έτεινε να είναι η περιοχή που έβγαιναν τα «κακά νέα» και η Ασία που «ειδικεύονταν» στην αισιοδοξία. Αυτή η χρονιά μπορεί να αντιστρέψει το μοντέλο. Το μεγαλύτερο γεωπολιτικό ρίσκο είναι ένας πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο. Αν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν την απειλή του Ντ. Τραμπ να χρησιμοποιήσει «φωτιά και οργή» για να αφοπλίσει τη Βόρεια Κορέα θα είναι η πρώτη φορά που η Αμερική θα μπαίνει σε πόλεμο με μια άλλη πυρηνική δύναμη. Τα ρίσκα είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστα.
Αντίθετα, υπάρχουν αρκετά σημαντικά στοιχεία που εν τέλει μπορεί να πάνε καλά στη Μέση Ανατολή. Ο συνδυασμός των ταραχών στο Ιραν, οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία και η τελική ήττα του ISIS στα πεδία των μαχών θα είναι όλα σοβαρά εμπόδια για τις πιο φονταμενταλιστικές και συγκρουσιακές πτέρυγες του Ισλαμισμού.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube