Weather Icon
Ελλάδα , Οικονομική Κρίση 17 Οκτωβρίου 2017

Στην… εντατική 8 ΔΕΚΟ με συνολικές ζημίες 12 δισ.

Στην… εντατική 8 ΔΕΚΟ με συνολικές ζημίες 12 δισ.
Σε μια κανονική χώρα που σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων, επιχειρήσεις με τα χαρακτηριστικά των ελληνικών ΔΕΚΟ ή θα είχαν κλείσει ή, τουλάχιστον, θα είχαν ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα εκ βάθρων αναδιάρθρωσης. Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπερφορολογούνται, συντηρούνται ΔΕΚΟ με συσσωρευμένες ζημίες 12 δισ. ευρώ, υποχρεώσεις 17 δισ. ευρώ, καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο 11 δισ. ευρώ και έσοδα μόλις 942 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά είναι πραγματικά και αφορούν οκτώ ΔΕΚΟ που απασχολούν 20 χιλιάδες εργαζομένους. Είναι οι πλέον αντιπαραγωγικές του δημοσίου τομέα, δεδομένου ότι τα έξοδά τους σε ετήσια βάση είναι κατά περίπου 45% περισσότερα από τα έσοδα.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν (αθροιστικά) έσοδα ύψους 942 εκατ. ευρώ και λειτουργικά έξοδα ύψους 1,36 δισ. ευρώ. Ανά εργαζόμενο, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πετυχαίνουν ένα ετήσιο έσοδο 46,9 χιλ. ευρώ και παράλληλα ένα ετήσιο έξοδο 67,9 χιλ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο άνοιγμα στη συγκεκριμένη «ψαλίδα» καταγράφεται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), όπου τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης είναι 9 φορές περισσότερα από τα έσοδα. Αντίστοιχα αντιπαραγωγική είναι και η υπό εκκαθάριση αμυντική βιομηχανία ΕΛΒΟ, αφού κατά στην τελευταία χρήση για την οποία υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία (Φεβ. 2014 – Φεβ. 2015) τα έσοδα αντιστοιχούσαν στο 1/4 των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης.
Για τη συνέχεια Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube