Weather Icon

Γιορτάζει ο Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος

Γιορτάζει ο Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος
  • (Πηγή: saint.gr)
Καταγόταν από την Τραπεζούντα, αλλά ζούσε στην Κωνσταντινούπολη όπου έκανε το επάγγελμα του χρυσοχόου. Σε αυτή την πόλη μαρτύρησε στις 14 Αυγούστου 1653 ο Άγιος Συμεών, ένας νεομάρτυρας της ορθόδοξης Εκκλησίας, το μαρτύριο του οποίου συνέγραψε ο Ιωάννης Καρυοφύλλης.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, στην εβραϊκή συνοικία υπήρξε μια συμπλοκή: Ένας χριστιανός στραβοκοίταξε έναν μεγαλόσωμο εβραίο και εκείνος θεωρώντας ότι τον κοροϊδεύει τον έπιασε από τη ζώνη και τον έριξε στον ώμο του. Έτσι ο χριστιανός έβγαλε το μαχαίρι και τον χτύπησε προκειμένου να τον αφήσει. Πράγματι, ο εβραίος που ήταν και μεθυσμένος τον άφησε, αλλά μόνο αργότερα κατάλαβε ότι είχε πληγή στην πλάτη η οποία αιμορραγούσε.

Λίγο μετά τη συμπλοκή, και ενώ οι εβραίοι αναζητούσαν τον υπαίτιο, από το σημείο περνούσε ο Συμεών μαζί με άλλους χριστιανούς. Στάθηκαν να ρωτήσουν την αιτία της ταραχής.
«Ε, και τι θα γίνει εάν πεθάνει ένας εβραίος;», ρώτησε ο Συμεών γνωρίζοντας το μίσος που έτρεφαν για τους χριστιανούς. Αυτή η ερώτηση αποτέλεσε και την αιτία που οδηγήθηκε στους φύλακες, και από εκεί στον βεζίρη με την κατηγορία (την οποία υποστήριξαν ψευδομάρτυρες) ότι εκείνος ήταν που μαχαίρωσε τον εβραίο.
Ο Συμεών έμεινε 40 μέρες στη φυλακή και μετά την αποφυλάκισή του πλήρωσε και τα έξοδα νοσηλείας του τραυματισμένου εβραίου – όμως, η πορεία της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση και υπέκυψε στα τραύματά του. Η παράδοση λέει ότι οι εβραίοι δωροδόκησαν τον δικαστή ζητώντας ως αντίποινα το θάνατο του Συμεών· μοναδικός τρόπος για να αποφύγει την θανατική καταδίκη ήταν ο εξισλαμισμός.
«Και μύριους θανάτους αν μου δώσετε, από την πίστη και την αγάπη του Ιησού Χριστού του Κυρίου μου και Θεού μου δεν χωρίζω», απάντησε ο άγιος, ο οποίος οδηγήθηκε τελικά στην κρεμάλα που στήθηκε κάτω από έναν πλάτανο. Tο λείψανό του ετάφη στο Πέραν (Μπέγιογλου).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube