Weather Icon
Γερμανία , Κίνα 4 Ιουλίου 2017

Kuka: Η εταιρεία που όρισε την «κόκκινη γραμμή» στις οικονομικές σχέσεις Γερμανίας – Κίνας

Kuka: Η εταιρεία που όρισε την «κόκκινη γραμμή» στις οικονομικές σχέσεις Γερμανίας – Κίνας
Πριν λίγες ημέρες η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel απηύθυνε προειδοποίηση εναντίον του κινεζικού οικονομικού επεκτατισμού, λέγοντας ότι η Κίνα θεωρεί την Ευρώπη μια «ασιατική χερσόνησο», και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο βέτο σε περίπτωση συγκεκριμένων εξαγορών, όπως άλλωστε έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.
Αν και η δήλωση της An. Merkel θεωρήθηκε από τους περισσότερους «είδηση» η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί, και όχι μόνο, εκφράζουν την ανησυχία τους για την όρεξη που δείχνουν οι Kινέζοι επενδυτές για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ήδη από πέρυσι. Και η αιτία ήταν η εξαγορά της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka από τη γιγάντια κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οικιακών συσκευών Midea έναντι 4,6 δισ. ευρώ, χωρίς η Ευρώπη να μπορέσει να κάνει τίποτα.
Η ιδέα ότι μια κινεζική εταιρεία κατασκευής πλυντηρίων, ψυγείων και γενικά οικιακών συσκευών μπόρεσε να εξαγοράσει μια εταιρεία τεχνολογίας αιχμής και μάλιστα χωρίς να υπάρξει αντιπρόταση, προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πέρα από το πλήγμα στον οικονομικό πατριωτισμό των Γερμανών, η εξαγορά της Kuka θορύβησε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για μια σειρά από λόγους, ορισμένοι εκ των οποίων, μάλιστα, αφορούν τον πυρήνα των βιομηχανικών εξελίξεων των επόμενων δεκαετιών. Είναι ενδεικτικό ότι ο Sigmar Gabriel, είχε απευθύνει έκκληση σε Ευρωπαίους και Γερμανούς επενδυτές να υποβάλλουν τουλάχιστον μία αντιπροσφορά. Εις μάτην, η Kuka κατέληξε στη Midea.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube