Weather Icon

Εδώ κρύβεται το μυστικό της “λύσης” του Κυπριακού – Qatar Petroleum-Exxon Mobil: Ποντάρουν Κύπρο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

MEDITERRANEAN SEA, ISRAEL - FEBRUARY 2013:  In this handout image provided by Albatross, The Tamar drilling natural gas production platform is seen some 25 kilometers West of the Ashkelon shore in February 2013 in Israel. The offshore Tamar drilling site which was originally dispatched from a shipyard in Texas at the end of last year is due to start producing natural gas next week. Over the past few years Israel has suffered from a shortage in natural gas, but with the new platform that weighs 34,000 tons and will be mainly operated by Israelis, the US company Nobel Energy which owns a 36% stake in Tamar, hopes to change Israel's energy situation as well as the economy as a whole.  (Photo Photo by Albatross via Getty Images)Συζητήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει η κοινοπραξία Qatar Petroleum και Exxon Mobil με στόχο να αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης του τεμαχίου «10» της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η καταριανή εταιρεία αναζητά συμφωνίας για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και, εκτός της Κύπρου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το Μαρόκο, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να επεκτείνει τις επενδύσεις της στον τομέα της ενέργειας.
Η μικρή χώρα που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο επιδιώκει να επεκτείνει τα περιουσιακά της στοιχεία σε LNG στο εξωτερικό και να αυξήσει την παραγωγή της και τα αποθέματά της σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ περικόπτει το κόστος στο εσωτερικό, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σαάντ αλ-Καάμπι.

Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση της εγχώριας παραγωγής αργού και στους κυβερνητικούς περιορισμούς εξόρυξης στο υπεράκτιο Βόρειο Πεδίο, χάρη στο οποίο το Κατάρ μεταμορφώθηκε στον κορυφαίο πάροχο LNG στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, οι Αρχές του Κατάρ επέβαλαν ένα μορατόριουμ στο κοίτασμα το 2005 προκειμένου να αξιολογηθεί η ροή φυσικού αερίου και η διάρκεια ζωής του. Η παραγωγή αργού από το Κατάρ μειώθηκε στα 615.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, από το επίπεδο ρεκόρ των 880.000 βαρελιών την ημέρα τον Ιούνιο του 2008.
qatar11
Σύμφωνα με τον CEO της Qatar Petroleum, η εταιρεία έχει ήδη κερδίσει προσφορά στην Κύπρο για το 40% ενός τεμαχίου προς εξερεύνηση και πρόσφατα πήγε στο Μαρόκο για διερεύνηση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι βέβαιο πως θα επενδύσουν πολύ περισσότερα από ό,τι έχουν κάνει στο παρελθόν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αυτή τη στιγμή αναζητούν για πιο οικονομικά βαρέλια σε χώρες που θέλουν ξένες επενδύσεις. Για να το κάνουν αυτό θα συνεργαστούν με τις μεγαλύτερες και πιο φημισμένες εταιρείες.
Παράλληλα, η QP προχωρά στη συγχώνευση των δύο μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου που κατέχει, της Qatargas και RasGas Co Ltd, με στόχο να εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, μετά τη συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές του πετρελαίου που έχει αναγκάσει τις χώρες του Κόλπου να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες.
Η οικονομία της χώρας του Κόλπου, με πληθυσμό μόλις 2,6 εκατομμύρια, έχει πληγεί από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου και η QP απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους και προωθεί την πώληση αριθμού των περιουσιακών της στοιχείων.
Video Player

00:00
00:25
Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube