Weather Icon

Ο Κάστρο φεύγει, ο Τσίπρας έρχεται;

Ο Κάστρο φεύγει, ο Τσίπρας έρχεται;
“Μέχρι την τελική νίκη των λαών¨¨

Ένας δικτάτορας ανατρέπεται με επανάσταση. Άρα ο Κάστρο δεν θα μπορούσε να ανατρέψει τον Μπατίστα παρά μόνο με τα όπλα. Σ΄ αυτό όλοι συμφωνούμε. Όμως, αν η επανάσταση γίνεται από δημοκράτες φροντίζει σε ένα λογικό χρονικό διάστημα να επαναφέρει τη δημοκρατία.
 Όταν κυβερνάς απολυταρχικά για μισόν αιώνα και μεταβιβάζεις την εξουσία στον αδελφό σου, αυτό δεν λέγεται επανάσταση. Λέγεται δικτατορία. Ακριβώς όπως λέγεται και αυτό που ανέτρεψες.

Ο Κάστρο λοιπόν υπήρξε ένας δικτάτορας. Όπως ο Στάλιν, όπως ο Πολ Ποτ, όπως ο Πινοσέτ, όπως ο Παπαδόπουλος. 
Και επέβαλε τη δικτατορία του με τους κλασικούς μηχανισμούς επιβολής μιας δικτατορίας: απαγόρευση κάθε άλλου κόμματος, μαζικές φυλακίσεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις, “εξαφανίσεις” και εξαναγκασμός σε εξορία των αντιφρονούντων, λογοκρισία, προπαγάνδα προσωπολατρίας και δαιμονοποίηση του αντιπάλου. 
Ο Κάστρο κατέστησε την Κούβα σοβιετικό προτεκτοράτο και λίγο έλειψε να προκαλέσει πυρηνικό ολοκαύτωμα με την παράφρονα εξωτερική πολιτική του. Στο εσωτερικό, μετέτρεψε μια χώρα με τεράστια παραγωγική δυνατότητα σε ζητιάνο της σοβιετικής βοήθειας, και όταν αυτή διακόπηκε, οδήγησε στην εξαθλίωση το σύνολο της κοινωνίας – πλην της κομματικής νομενκλατούρας που απολάμβανε ζωή μεγιστάνα, όπως σε όλες τις δικτατορίες.

Για τη συνέχεια Liberal




“Είναι απαραίτητο για μένα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη που νιώθω για όλους τους Κουβανούς, εντός και εκτός της Κούβας που έχουν υποφέρει από τις απίστευτες φρικαλεότητες και την καταδυνάστευση που προκάλεσε ο Φιντέλ Κάστρο και το ολοκληρωτικό του καθεστώς. Οι υποσχέσεις της επονομαζόμενης ‘επανάστασης’ του για δημοκρατία και πλουραλισμό, υπήρξαν ψευδείς και ταυτόχρονα μια προδοσία απέναντι στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εκτελέσεις, οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις των πολιτικών αντιφρονούντων και των μελών της LGBT κοινότητας, η άρνηση της ελευθεροτυπίας, των εκλογών και των θρησκευτικών ελευθεριών συνεχίζουν να είναι η κληρoνομιά του. Προσεύχομαι για αυτό που πάντοτε προσευχόμουν : την αποκατάσταση του Συντάγματος και την απόλυτη ελευθερία για όλους τους ανθρώπους της Κούβας.” 

Andy García


Hθοποιός & σκηνοθέτης 


(γενν. το 1956 στην Αβάνα της Κούβας.)


Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube