REAL TIME |

Weather Icon

Συμφωνία κατασκευής διπλού αγωγού Turk Stream: Αέριο από τη Ρωσία προς την Τουρκία & την Ευρώπη

Συμφωνία κατασκευής διπλού αγωγού Turk Stream: Αέριο από τη Ρωσία προς την Τουρκία & την Ευρώπη

Μόσχα και Άγκυρα, υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του διπλού αγωγού Turk Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και την Ευρώπη, μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Θα τεθεί σε λειτουργία το 2019, με βάση συμφωνία που υπέγραψαν οι Υπουργοί Ενέργειας, στην παρουσία των Προέδρων, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν.
Χρυστάλα Βιλάνου
Παρελθόν αποτελούν τα προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Χθες, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, οι Πρόεδροι των δύο χωρών, συναντήθηκαν και συμφώνησαν στην κατασκευή του διπλού αγωγού Turk Stream, μέσω του οποίου το ρωσικό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στην Τουρκία και την Ευρώπη, μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τη διακρατική συμφωνία υπέγραψαν οι Υπ. Ενέργειας, ενώ όπως ανακοινώθηκε ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία στις 30 Δεκεμβρίου του 2019.

Η κάθε μια γραμμή του αγωγού θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου τον χρόνο. Η πρώτη θα πηγαίνει προς την Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση, με έκπτωση μάλιστα στην τιμή, και η δεύτερη θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω Ελλάδας σε χώρες της νότιας Ευρώπης.

Πέραν της συμφωνίας για τον Turk Stream, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν και στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην κατασκευή από ρωσική εταιρεία των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ακουγιου στη Μερσίνα, καθώς και για θέματα εμπορίου και περαιτέρω συνεργασίας σε άλλους τομείς.

Όπως δήλωσε ο Πούτιν, “η Ρωσία έλαβε μια σημαντική απόφαση σήμερα. Θα επαναρχίσουμε την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, που είχε απαγορευτεί. Κυρίως εσπεριδοειδών και οπωροκηπευτικών, τα οποία θα ξαναμπούν στην ρωσική αγορά“.

Ο Ερντογάν δήλωσε: “Θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα, στην άμυνα, την πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και τον πολιτισμό“.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν και το συριακό καθώς και την επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ασπίδα του Ευφράτη. 

Συμφώνησαν, όπως ανακοίνωσαν, να συνεργαστούν για την ειρήνη στη χώρα, αλλά και για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι.
ant1iwo 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube