Weather Icon
Ελλάδα , ΠΦΑ 4 Οκτωβρίου 2016

Παιδεία: Η ισοπέδωση είναι ταξική σε βάρος των φτωχών

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των ταξικών διαφορών. Ο ένας είναι η κατάργησή τους με την απαγόρευση απόκτησης πλούτου. Ο άλλος είναι η απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να μπορεί να προσφέρει δουλειές και εισοδήματα στους περισσότερους, με παράλληλη μεταφορά πλούτου από τους ισχυρούς στους αδύναμους μέσω της κοινωνικής πολιτικής.

Και οι δύο τρόποι δοκιμάστηκαν στη μεταπολεμική Ευρώπη. Η ισοπέδωση των πάντων προς τα κάτω από καθεστώτα ακραίας καταπίεσης ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου τρόπου. Η δημιουργία ανεπτυγμένων οικονομιών, ελεύθερων κοινωνιών και ισχυρού κοινωνικού κράτους ήταν το αποτέλεσμα του δεύτερου.

Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν παντού και πάντα. Όμως δεν αναιρούν το γεγονός ότι οι σύγχρονες δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες κατέκτησαν τη μεγαλύτερη ευημερία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Το εκπαιδευτικό σύστημα είχε μεγάλη συμβολή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι επιστήμονες που έβγαζε στήριξαν την παραγωγή και στελέχωσαν τους θεσμούς. Παράλληλα, παιδιά φτωχών οικογενειών άλλαξαν κοινωνική τάξη μέσω των σπουδών.

Για τη συνέχεια AV

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube