Weather Icon
Ελλάδα , Οικονομική Κρίση 10 Οκτωβρίου 2016

Πως χάνονται τα σπίτια και γιατί

Ανάμεσα σε τρεις κυρίως παράγοντες, χρέος, εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία παίζεται το παιχνίδι της οικονομίας στις ελεύθερες αγορές. Κανείς δε σε δανείζει αν δεν έχεις επαρκή περιουσία να εγγυηθεί το δάνειο ή/και ικανό εισόδημα να το πληρώσεις. Και βέβαια, αν δεν πληρώσεις υπάρχει πάντα η εγγύηση, το ενέχυρο ή collateral. Αν και πολλοί θα το βρείτε προφανές, σε μια χώρα που ο οικονομικός αναλφαβητισμός είναι σχεδόν προαπαιτούμενο για πολιτική σταδιοδρομία, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε αυτή την αλληλεπίδραση. Ακούμε συνεχώς για το θέμα του κρατικού χρέους και λιγότερο του ιδιωτικού, μεγάλα θέματα που παρουσιάζονται διαρκώς απομονωμένα. Όμως, με το βαθύ πρόβλημα που παρουσιάζουν τα δυο άλλα, τα εισοδήματα, δηλαδή την παραγωγή, ασχολούνται λίγοι και με την αξία ή μάλλον τη δραματική απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων σχεδόν κανείς. Είναι καιρός να ανοίξουμε συζήτηση για αυτό το τεράστιο θέμα και την κακοδιαχείριση του τα τελευταία χρόνια.

Τα περιουσιακά στοιχεία…
Ας δούμε λίγο λοιπόν αυτή την παραγνωρισμένη, συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων η οποία στα χρόνια της ευμάρειας δεν ήταν καθόλου αμελητέα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurobank EFG Research, στο 4ο τρίμηνο του 2008 το 81,8% των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών ήταν σε ακίνητα, το 17% σε καταθέσεις και μόλις το 1,2% σε μετοχές.
Εκείνη την περίοδο μιλούσαμε για περίπου 1,7 τρισ. πλούτου, περίπου 6 φορές το τότε ΑΕΠ, οπότε η ακίνητη περιουσία αντιστοιχούσε σε κάτι παραπάνω απο 1,3 τρισ. ευρώ, ή περίπου 4,8 φορές το ΑΕΠ. Ο πολλαπλασιαστής αυτός, αν και έδειχνε σαφή υπερτίμηση, δεν ήταν πολύ δυσμενέστερος από αντίστοιχα μεγέθη προηγμένων οικονομιών με επαρκή δυνατότητα δανεισμού.
Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube