Weather Icon

Πιο γρήγορα και πιο φθηνά το φ. αέριο της Κύπρου – Τι ζήτησε ο ΠτΔ Ν. Αναστασιάδης από Noble, Shell και Delek

Επιτάχυνση ανάπτυξης, μείωση κόστους, επίσπευση εμπορικών συμφωνιών 

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Λευκωσία: Τρία κύρια ζητήματα, όλα προς την ίδια κατεύθυνση, τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των μελών της κοινοπραξίας του κοιτάσματος «Αφροδίτη», δηλαδή των Noble, Shell και Delek. Η κατεύθυνση ήταν η επίσπευση των διαδικασιών για ανάπτυξη του κοιτάσματος με τρόπο που να περιορίζει το κόστος ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η χρονική επίσπευση τόσο της διαδικασίας για κατάληξη στο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, ώστε να καλυφθεί η καθυστέρηση από τον αρχικό σχεδιασμό.
Δεύτερο, επί τάπητος τέθηκε το θέμα του περιορισμού των δαπανών ανάπτυξης, που ξεπερνούν τα  €2 δισ., ώστε να βελτιωθεί τόσο ανταγωνιστικά η προσφερόμενη τιμή του φυσικού αερίου, αλλά παράλληλα να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη, κυρίως για την Κύπρο αλλά και τις εταιρείες. Αυτό είναι εφικτό και λόγω της κρίσης που περνά ο τομέας και του περιορισμού τέτοιων έργων παγκόσμια.
Τρίτον, στόχος είναι τόσο η Κύπρος με την Αίγυπτο να προχωρήσουν και με τις υπόλοιπες δύο συμφωνίες, αλλά πολύ περισσότερο οι εταιρείες να επιταχύνουν σημαντικά τις διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές συμφωνίες πώλησης, ώστε να υπάρχουν σημαντικά κίνητρα και για επιτάχυνση της ανάπτυξης του κοιτάσματος.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι «θα προχωρήσουμε να επιταχύνουμε, να βρούμε τους βέλτιστους τρόπους για αξιοποίηση και εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη προς την αγορά της Αιγύπτου σε συνέχεια και της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Πετρελαίου» της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα που εγείρονται από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και γενικότερα την αγορά των υδρογονανθράκων. Ερωτηθείς εάν έχουν τεθεί κάποια χρονοδιαγράμματα, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως «είναι αυτά που συζητούνται σε ό,τι αφορά στο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, τα χρονοδιαγράμματα που προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να συντομεύσουν, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων, αλλά και να έχουμε και ένα εμπορικά βιώσιμο έργο ανάπτυξης του κοιτάσματος».
Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως ήταν η πρώτη συνάντηση με την κοινοπραξία του «Αφροδίτη», υπό την καινούργια της μορφή, δηλαδή με την παρουσία και της Shell, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι σενάριο συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής (δηλαδή με «Λεβιάθαν» και «Ζορ»), σημειώνοντας πως το κοίτασμα Αφροδίτη είναι αυτόνομο και θα αναπτυχθεί από μόνο του.
Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Noble Ντέιβιντ Στόβερ, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για έναν ισχυρό συνεταιρισμό που προωθεί την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», σημειώνοντας πως ένα από τα σημαντικά θέματα που εξετάζουν είναι το κόστος του έργου. Είπε επίσης πως άλλο καίριο ζήτημα είναι η ανάπτυξη της αγοράς, και πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να δουν πού θα πωλούν το αέριο και σε ποια τιμή ώστε να υποστηρίζεται το έργο.
Ερωτηθείς εάν είναι δυνατό να επισπευσθεί η διαδικασία, ανέφερε πως υπάρχει ένας αριθμός πραγμάτων που πρέπει να γίνουν, σημειώνοντας πως ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο συνεχίζουν να εξετάζουν είναι ο προσδιορισμός του κόστους του έργου.
Ανέφερε πως υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία σε ό,τι αφορά την αγορά αυτή τη στιγμή, κατά την οποία είναι λίγα τα μεγάλα έργα ανά τον κόσμο που προχωρούν «να συνεχίσουμε να έχουμε μια ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα έργο, σε ένα πλαίσιο που να είναι το πιο αποδοτικό σε σχέση με το κόστος. Έτσι εξετάζουμε πολύ επισταμένα ποιο θα μπορούσε το κόστος για το έργο», ανέφερε.
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχουν ιδέες για δημιουργία πλωτής μονάδας υγροποίησης του φυσικού αερίου, ο κ. Στόβερ είπε πως μια τέτοια μονάδα δεν είναι μέσα στα βραχυπρόθεσμα, άμεσα σχέδιά τους. Είπε πως κάτι τέτοιο πιθανόν να μην είναι και τόσο οικονομικά αποδοτικό αυτή τη στιγμή. «Αλλά εξετάζουμε όλες τις άλλες εναλλακτικές επιλογές και μέρος της διαδικασίας αυτή τη στιγμή είναι να διαπιστώσουμε το ποια θα είναι η αγορά και το τι αυτή θα υποστήριζε», κατέληξε.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube