Weather Icon

Με διάβημα στον ΟΗΕ απαντά η Λευκωσία στην αμφισβήτηση της ΑΟΖ

Τις προκλήσεις της Τουρκίας με την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ στις 25 και 26 Αυγούστου και την έγερση παράνομων διεκδικήσεων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατήγγειλε στον ΟΗΕ η Λευκωσία με επιστολή που κατέθεσε στις 6 Σεπτεμβρίου (και δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών: Α/ 70/1032) ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.
Στην επιστολή η Κυπριακή Δημοκρατία εκθέτει το περιστατικό της διπλής παρενόχλησης του κυπριακού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα και καταγγέλλει αυτές τις ενέργειες ως «παράνομες διεκδικήσεις στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνιστούν παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτές τα θαλάσσιες ζώνες».
Στην επιστολή του ο πρέσβης Αιμιλίου περιγράφει το περιστατικό:
«-Το σκάφος Flash Royal, με σημαία Κύπρου πραγματοποιούσε θαλασσιές επιστημονικές έρευνες για κητοειδή για λογαριασμό της Κύπρου όταν παρενοχλήθηκε δυο φορές από τουρκική φρεγάτα.
– Στις 25 Αυγούστου στις 13.40 (UTC), το Flash Royal,ενώ πραγματοποιούσε επιστημονικές έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας πλέοντας πέραν του ορίου των 12 ν.μ. εισερχόμενο στην υφαλοκρηπίδα /ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σημείο 34° 44’ 07.02’’ Ν —032° 06’ 31.98’’ E. Μόλις το σκάφος πέρασε το όριο των χωρικών υδάτων της Κύπρου η τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F-493) επικοινώνησε με το σκάφος και ζήτησε από τον κυβερνήτη να αλλάξει πορεία γιατί εισήλθε σε «περιοχή τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube