Weather Icon

FT : Η μοίρα του Ανδρέα Γεωργίου έχει σημασία

Θέση υπέρ του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ παίρνει το Editorial των FT. Τον χαρακτηρίζει «βολικό αποδιοπομπαίο τράγο» και αποδίδει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και σε αυτή του Γ. Παπανδρέου. Πώς βλέπει τη στάση Τσίπρα. Οι ευθύνες της ΕΕ.
Κανείς δεν αγαπά τον αγγελιαφόρο που φέρνει κακά νέα. Η διάθεση που εξέφρασε ο Σοφοκλής είναι προφανής στην Αθήνα, όπου ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για «υπονόμευση του εθνικού συμφέροντος» -διότι εφάρμοσε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για να παράγει έναν ακριβή υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας. Τα νούμερα επιβεβαιώθηκαν από Ευρωπαίους στατιστικολόγους, ωστόσο οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι συνωμότησε με τη Eurostat για να παραφουσκώσει το χρέος και υποστηρίζουν ότι, σαν αποτέλεσμα, η Ελλάδα εξαναγκάστηκε να δεχθεί μεγαλύτερα δάνεια και σκληρότερη λιτότητα.
Πολλοί άνθρωποι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την πρόσφατη τροπή της ελληνικής κρίσης χρέους, αλλά ο κ. Γεωργίου δεν είναι ένας από αυτούς.
Πρώτα και κύρια, υπαίτια είναι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή της περιόδου 2004-2009 –υπεύθυνη για τις μεγαλύτερες υπερβολές στο δανεισμό στη διάρκεια της περιόδου πριν την χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και για την επιμονή της να μη υποβαθμίζει τα στοιχεία. Η εκστρατεία κατά του κ. Γεωργίου φαίνεται σαν απόπειρα εκδίκησης, για να μετατοπιστεί η ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας από μια αναξιόπιστη πολιτική τάξη που ακόμη ελπίζει να επανέλθει.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση που διαδέχθηκε εκείνη του κ. Καραμανλή έδειξε παρόμοια καχυποψία απέναντι στο έργο του κ. Γεωργίου. Τον διόρισαν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, μιας ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας που θεσπίστηκε ως προαπαιτούμενο για την πρώτη διάσωση της Ελλάδας, αλλά όρισαν επίσης και δύο πολιτικούς εντεταλμένους στο συμβούλιό της για να τον ελέγχουν –ένας εκ των οποίων σύντομα θα δικαστεί για χάκινγκ στον υπολογιστή του κ. Γεωργίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε να μεταρρυθμίσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας όταν έφερε το ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά και εκείνος φαίνεται ευχαριστημένος που προχωρά η υπόθεση κατά του κ. Γεωργίου.
Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube