Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 13 Αυγούστου 2016

Μήνυμα από ΗΠΑ – Ε.Ε. σε Ρωσία και Ουκρανία για αποκλιμάκωση της έντασης

Μήνυμα από ΗΠΑ – Ε.Ε. σε Ρωσία και Ουκρανία για αποκλιμάκωση της έντασης

REUTERS/STRINGER
Στη φωτογραφία γκράφιτι με τον χάρτη της Κριμαίας στα χρώματα της ρωσικής σημαίας.
Την αποκλιμάκωση της διμερούς έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ζητούν από τα δύο κράτη τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον κάλεσε να συμβάλει ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Μπάιντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Μόσχα να πράξει το ίδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Από τις Βρυξέλλες, εξάλλου, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε τη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία για το ζήτημα της Κριμαίας, ενώ κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να αποφύγουν κάθε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις.
Η κ. Μογκερίνι συνομίλησε για το ζήτημα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι ακλόνητη», ανέφερε η κ. Μογκερίνι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
«Κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης πρέπει να αποφευχθεί από όλους· η ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης είναι η μόνη πιθανή λύση», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα το Κίεβο ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία, την χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας καταλόγισε στη Μόσχα ότι ετοιμάζει «μαζικές προκλήσεις».
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube