Weather Icon

Ποιος νομίζετε πως πληρώνει τους φόρους;

Όσους φόρους και να πληρώσει κάποιος που το εισόδημά του προέρχεται από το δημόσιο ταμείο, δεν αυξάνουν το ποσό του ταμείου. Είναι απλά έκπτωση στην αμοιβή που λαμβάνει από το κράτος.
Συχνά ακούμε παραπλανητικές ατάκες, πως δήθεν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν φόρους σε αυτή τη χώρα, ή μόνο οι συνταξιούχοι και υπάλληλοι, ή πως μόνο το 3% των φορολογούμενων πληρώνει το 50% των φόρων, και άλλα πολλά.
Μεταξύ αυτών ακούμε και πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν το αφορολόγητο και πληρώνουν ελάχιστα στο κράτος φοροδιαφεύγοντας κλπ κλπ.
Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μια χώρα με φορολογικό πλαίσιο που χωράει σε 12.500 σελίδες Α4.
Στην πραγματικότητα δεν έχει ένα φορολογικό σύστημα αλλά κατά κάποιους 42 φορολογικά συστήματα ανάλογα με το ποιος είσαι.
Δεν είμαι βέβαιος ότι όντως είναι τόσα πολλά, καθώς δεν είμαι λογιστής, γνωρίζω πάντως ότι άλλο φορολογικό σύστημα ισχύει για τους μισθωτούς, άλλο για τους εισοδηματίες από ενοίκια, άλλο για τους εισοδηματίες του τουρισμού, άλλο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, άλλο για τους μικρούς επιχειρηματίες, άλλο για τα νομικά πρόσωπα, άλλο για τις μικρές ατομικές εταιρίες, άλλο για τις κεφαλαιουχικές εταιρίες, άλλο για τις θυγατρικές ξένων εταιριών, άλλο για την ναυτιλία, άλλο για τις offshore, άλλο για τους υπαλλήλους της βουλής, άλλο για τους δημοσίους υπαλλήλους, άλλο για τους βουλευτές… και για κάτσε!
Μπορεί τελικά εκείνοι που λένε για τα 42 φορολογικά συστήματα να έχουν και δίκιο…
Πέραν αυτού, όλοι παραπονούνται πως πληρώνουν υπέρογκους φόρους, ενώ αυτό δεν είναι αλήθεια. Κάποιοι στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα δεν συνεισφέρουν καθόλου στον δημόσιο κορβανά. Βέβαια δεν εννοώ τα λαμόγια που στήνουν τα “ριχτάδικα” και καταστρέφουν πλούτο απομυζώντας τα θύματά τους, αλλά καθόλα νόμιμους φορολογικούς κατοίκους της χώρας, οι οποίοι μόνο να αφαιρούν από το δημόσιο ταμείο δύνανται και καθόλου να εισφέρουν θετικά.

Για τη συνέχεια o-klooun

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube