Weather Icon
Διαφθορά , Ελλάδα 8 Απριλίου 2016

Παραγράφεται το πρόστιμο στον Αλ. Μητρόπουλο

Παραγράφεται το πρόστιμο στον Αλ. Μητρόπουλο

Του Παναγιώτη Στάθη
Απόφαση ιδιαίτερης αξίας μα την οποία αφενός παραγράφεται το πρόστιμο γιαφοροδιαφυγή που είχε επιβληθεί στον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο και αφετέρου τινάζει στον αέρα τους αναδρομικούς φοροελέγχους για τις λίστες φοροδιαφυγής πέραν της δεκαετίας εξέδωσε η πενταμελής σύνθεσης του Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας 
Με την υπ΄  αριθμ 888/2016 απόφασή της αποφάνθηκε, ότι  έχει παραγραφεί το πρόστιμο των 375.329,08 ευρώ  που  έχει επιβληθεί στον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο, και το οποίο του στοίχισε την βουλευτική του έδρα, αφού δεν συμπεριελήφθη στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μάλιστα λόγω σπουδαιότητας των   ζητημάτων που ανακύπτουν για τους αναδρομικούς φοροελέγχους και τις λίστες φοροδιαφυγής το όλο θέμα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος.  
Η περίπτωση Μητρόπουλου
Ο Αλ.  Μητρόπουλος είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου   με τις οποίες είχε απορριφθεί η προσφυγή του κατά της υπ΄ αριθμ. 482/2013 πράξης του προϊσταμένου της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών με την οποία του επιβλήθηκε το επίμαχο πρόστιμο των 375.329,08 ευρώ για παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά το έτος 1999.
Το πρόστιμο ανερχόταν σε 942.136,60 ευρώ, αλλά  με απόφαση της επιτροπής διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών του άρθρου 70Α του ν. 2238/94,   το πρόστιμο περιορίσθηκε στο ποσό των 375.329,08 ευρώ.
Το ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Ειρήνη Σάρπ και εισηγήτρια  την πάρεδρο Κωνσταντίνα  Λαζαράκη αποφάνθηκε ότι οι Εφετειακές αποφάσεις έκριναν μη νομίμως για την 10ετή  παραγραφή που παρατάθηκε, αρχικά με το νόμο 3888/2010 και περαιτέρω με τους νόμους 4002/2011 και 4098/2012. 
Στη  απόφαση του ΣτΕ σημειώνεται  ότι η παράταση των προθεσμιών παραγραφής που επήλθαν με τους επίμαχους νόμους, αντιβαίνει στις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που επιβάλλουν τη σαφή διατύπωση των κανόνων δικαίου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube