Weather Icon

Stratfor: Τα «καυτά» δημοψηφίσματα και το μέλλον των Κούρδων

Stratfor: Τα «καυτά» δημοψηφίσματα και το μέλλον των Κούρδων
Τα δημοψηφίσματα που ετοιμάζουν Ερντογάν και Μπαρζανί έχουν στόχο να εδραιώσουν την εξουσία τους. Ωστόσο θα μπορούσαν να διαταράξουν την εύθυραυστη σχέση Άγκυρας-Αρμπίλ. Οι Κούρδοι, το αγκάθι της ανεξαρτησίας και η εμπλοκή με Βαγδάτη και ΗΠΑ.
Η Τουρκία και το Ιρακινό Κουρδιστάν ετοιμάζονται για δυο σημαντικά δημοψηφίσματα, που το καθένα θα μπορούσε να επηρεάσει την μοίρα των Κούρδων της περιοχής, με διαφορετικούς όμως τρόπους. Στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερη εξουσία στην προεδρία, στο όνομα της αντιμετώπισης της απειλής της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας. Στην Αρμπίλ, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ελπίζει να ανανεώσει την εκλογική εντολή του, επαναφέροντας το ζήτημα της Κουρδικής ανεξαρτησίας.
Οι πρωταρχικοί στόχοι των δυο προέδρων είναι να χρησιμοποιήσουν την λαϊκή ψήφο για να εδραιώσουν τις δικές τους βάσεις εξουσίας, σε μια περίοδο που και οι δύο αγωνίζονται να περιορίσουν τη δυσαρέσκεια. Όμως αν δεν προσέξουν, θα μπορούσαν να διαταράξουν την εύθραυστη σχέση που η Άγκυρα και η Αρμπίλ έχουν προσπαθήσει τόσο σκληρά για να εδραιώσουν.
Στα τέλη του 2009, ο Ερντογάν άρχισε να επιδιώκει στενότερους διπλωματικούς δεσμούς με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του για επίλυση του εγχώριου κουρδικού προβλήματος της Τουρκίας. Ως αντάλλαγμα για μεγαλύτερο περιθώριο για επιθέσεις κατά κούρδων ανταρτών στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ο Ερντογάν άρχισε να ενθαρρύνει τις τουρκικές επενδύσεις στην περιοχή και επέτρεψε στις κουρδικές ενεργειακές εξαγωγές να περνούν από την Τουρκία. Η νέα σχέση δημιούργησε επίσης ευκαιρίες για τις τουρκικές κατασκευαστικές και ενεργειακές εταιρείες στο βόρειο Ιράκ

.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube