Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Δεκεμβρίου 2015

FT: Πώς αλλάζουν το πολιτικό τοπίο οι εκλογές στην Ισπανία

Tέλος του δικομματικού συστήματος και αναγκαστικές συμμαχίες κομμάτων «δείχνουν» οι δημοσκοπήσεις για τις σημερινές ισπανικές εκλογές. Τα τρία σενάρια, οι πιθανοί συνδυασμοί και τι υπόσχεται κάθε κόμμα. Τι θέλει η επιχειρηματική κοινότητα.

Οι ισπανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, μετά από τέσσερα ταραχώδη χρόνια που «είδαν» τη χώρα να πλήττεται από την χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της και από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς που έπληξαν την εμπιστοσύνη των ισπανών.
Οι γενικές εκλογές διενεργούνται επίσης εν μέσω μιας ταχύτατα βελτιούμενης οικονομίας, αλλά και εν μέσω μιας έντονης πολιτικής αναμέτρησης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη και της περιοχής της Καταλονίας που έχει στο μυαλό της την αυτονόμηση.
Ο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός και ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, ελπίζει πως η βελτίωση της οικονομίας –και ο φόβος των ψηφοφόρων για την πολιτική αστάθεια- θα του εξασφαλίσουν μια δεύτερη θητεία, παρά τα χαμηλά ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα και επιβεβαίωσαν αυτό που είναι ξεκάθαρο εδώ και αρκετό διάστημα: το σταθερό δικομματικό σύστημα της Ισπανίας βαίνει προς το τέλος του. Μετά την Κυριακή, η βουλή θα είναι πιο κατακερματισμένη από ποτέ, καθώς τέσσερα κόμματα αναμένεται να εξασφαλίσουν το 15%-30% των ψήφων.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube