Weather Icon
Ελλάδα , Ποντιακό Ζήτημα 24 Δεκεμβρίου 2015

Ποντιακά κάλαντα στην πρώην ΕΣΣΔ – Αυτοί που έχουν τον Πόντο στην καρδιά και τη ζωή τους (βίντεο)

Ποντιακά κάλαντα στην πρώην ΕΣΣΔ – Αυτοί που έχουν τον Πόντο στην καρδιά και τη ζωή τους (βίντεο)
Τα κάλαντα του Ελληνισμού από Ταυρίδα-Κριμαία, Μαριούπολη, Γελεντζίκ, Νοβοροσίσκ, Ουζμπεκιστάν, Γεωργία
Μέρες γιορτής αυτές της γέννησης του Θεανθρώπου, που δίνουν ελπίδα ακόμα και στους πιο βασανισμένους του κόσμου. Όπου κι αν βρίσκονται, από όποιο μετερίζι κι αν αγωνίζονται, η πίστη τούς κρατά ψηλά το ηθικό – κάτι που συναντάμε σε υπέρτατο βαθμό στον ελληνισμό της διασποράς, στους ανθρώπους που βρήκαν πατρίδα μακριά από την πατρογονική εστία, μακριά από τη μάνα Ελλάδα.


Με τα πεπραγμένα τους, διάσπαρτοι σε τόπους μακρινούς, οι Πόντιοι της πρώην ΕΣΣΔ κρατούν ψηλά τη σημαία και κάνουν περήφανους όλους τους Έλληνες.
Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, «παιδί» της 5ης Περιφέρειας Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, διεξήγαγε διαγωνισμό για τα καλύτερα κάλαντα, ενθαρρύνοντας την άμιλλα στο όνομα της παράδοσης.
Νέοι άνθρωποι σήκωσαν τα μανίκια και έστησαν μικρά αριστουργήματα, αν σκεφτεί κανείς ότι ελάχιστοι γνωρίζουν επαγγελματικά το μέσο για να δημιουργήσουν καλά βίντεο με υπόθεση και μοντάζ.
Για μια λύρα και ένα νταούλι, που είναι τα βραβεία του διαγωνισμού, οι Πόντιοι της πρώην ΕΣΣΔ δημιούργησαν πανέμορφα πράγματα.
Ολόκληρη ιστορία με αρχή, μέση και τέλος έστησαν οι νέοι της Κριμαίας, συνεπικουρούμενοι από μεγαλύτερους, που τους επιστράτευσαν για το ταινιάκι τους. Ανάλογη και η δουλειά των Ελλήνων της Γεωργίας, που ανέδειξαν αξίες όπως η οικογένεια, η γιαγιά, ένα ζεστό σπιτικό, τα παιδιά με τα καθαρά πρόσωπα.
Παιδικές θύμησες που είχαν… γεύση και ιστορίες από τη ζωή του Χριστού μέσα από τη ζωή των Ποντίων που βρήκαν πατρίδα στο Ουζμπεκιστάν ανέσυραν οι Πόντιοι εκείνης της χώρας, ενώ στο Νοβοροσίσκ η έμπνευση ήταν από τους Μωμόγερους. Στο Γκελεντζίκ τα κάλαντα έψαλαν νέοι και νεότεροι κρατώντας και το παραδοσιακό καραβάκι.
Παρούσα και η Μαριούπολη στον διαγωνισμό· από τη μια το ελληνικό σχολείο που με ποντιακό χορό συνόδευσε τα κάλαντα από μικρά παιδιά που κρατούν την Ελλάδα ψηλά, και από την άλλη κορίτσια από το πανεπιστήμιο της πόλης με τις μελωδικές τους φωνές.
Σκοπός του διαγωνισμού, που ολοκληρώνεται τα Χριστούγεννα και επιτροπή κύρους θα αποφανθεί για τον νικητή, είναι να διατηρηθεί και να διαιωνιστεί η πολιτιστική παράδοση των Ποντίων. Ποιος αμφιβάλλει ότι τον πέτυχε;

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube