Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Δεκεμβρίου 2015

Στο στόχαστρο αλβανικών εθνικιστικών κύκλων το τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου

Στο στόχαστρο αλβανικών εθνικιστικών κύκλων το τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου

Βάλλεται από αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους και ΜΜΕ το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου. Αφορμή δύο ντοκιμαντέρ παραγωγής του Τμήματος που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος. Πρόκειται συγκεκριμένα για το ντοκιμαντέρ «Ήπειρος, ο μύθος στην πραγματικότητα», παραγωγή του Τμήματος από το 2010. Το ντοκιμαντέρ μιλάει για τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό στην Ήπειρο με αφετηρία τον πολιτισμό σε σχέση με το μαντείο της Δωδώνης. Μέσα από μια κοινωνική ανθρωπολογική προσέγγιση, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον πολιτισμό αυτό σε διάφορα επίπεδα αρχίζοντας από την μυθολογία μέχρι τους σύγχρονους ιστορικούς χρόνους. Το δεύτερο “Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες” είναι αφιερωμένο στα 75-χρόνα του ελληνο-ιταλικού πολέμου. Στηρίζεται σε αλβανικές, ιταλικές, ελληνικές και παγκόσμιες πηγές, ντοκουμέντα και αρχεία.

Οι προαναφερόμενοι αλβανικοί εθνικιστικοί κύκλοι, ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, όπως η εφημερίδα Panorama και Dita, το τηλεοπτικό κανάλι παναλβανικής εμβέλειας Top Channel και Top News, η γνωστή ιστοσελίδα City News και δεκάδες μικρότερες θεωρούν τις επιστημονικές θέσεις των ντοκιμαντέρ αντιαλβανικές. Παραβιάζοντας την ακαδημαϊκή αρχή και το νόμο που ρυθμίζει την πανεπιστημιακή ζωή, θεωρούν τα ντοκιμαντέρ αλβανικό εθνικό σκάνδαλο. Ισχυρίζονται ότι το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού επιδιώκει μέσα από ένα αλβανικό δημόσιο πανεπιστήμιο να αναπτύσσει τις ελληνικές βλέψεις κατά της Αλβανίας κλπ.
Στην όλη διαμάχη παρενέβη και ο Πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνη Ένταξη και Ενότητα (των τσάμηδων) και ταυτόχρονα αντιπρόεδρος της Αλβανικής Βουλής, Σπετίμ Ιντρίζι, ο οποίος ζήτησε την ποινική δίωξη των αυτουργών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Γκεζίμ Σαλία. Ο ίδιος, ενώ παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των ντοκιμαντέρ, ισχυρίζεται, ότι αποκλίνουν από την αλβανική εθνική γραμμή.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπάρκας, η εθνικιστική επίθεση κατά του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών γίνεται από κύκλους τους οποίους ενοχλεί ιδιαίτερα η αντικειμενική αλήθεια και δεν μπορούν να σεβαστούν την διαφορετική άποψη και το δικαίωμα ελεύθερου ακαδημαϊκού λόγου. Είναι επίσης γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο έχουν ωθήσει δεκάδες αλβανούς εξτρεμιστές εθνικιστές σε απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας του προέδρου του Τμήματος και ταυτόχρονα γνωστού Δημοσιογράφου Παναγιώτη Μπάρκα, ο οποίος επιμελείται τα ντοκιμαντέρ. Ο κύριος Μπάρκας δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι ότι μετά από τις απειλές αυτές είναι αναγκασμένος να αποταθεί στα αρμόδια όργανα για προστασία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube