Weather Icon

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο μικροσκόπιο (βίντεο-φωτο)

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο μικροσκόπιο (βίντεο-φωτο)
  • Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του «Άρδην» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
Τροφή για γόνιμη συζήτηση αλλά και ευκαιρία να φωτιστούν περαιτέρω πτυχές του θέματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας έδωσε η εκδήλωση «Η Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού και οι παραχαράκτες της» που διοργάνωσε το περιοδικό Άρδην την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, στο χώρο πολιτικής και πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», στο Σύνταγμα.

Αφορμή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στάθηκαν οι πολυσυζητημένες και εμπρηστικές για τον προσφυγικό ελληνισμό (αλλά και μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού που δεν έχει προσφυγική καταγωγή) δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ότι στις αρχές του 20ού αιώνα στην Οθωμανική Τουρκία «δεν έγινε Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά μια αιματηρή εθνοκάθαρση».

Ομιλητές, με τη σειρά που ανέλυσαν τα θέματά τους, ήταν ο νομικός Μανώλης Εγγλέζος Δεληγιαννάκης, ο εκδότης-αρθρογράφος Σάββας Καλεντερίδης, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Αντώνης Λαμπίδης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης και ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Ντίνος από το Άρδην.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών έλυσαν απορίες και έβαλαν πολλά πράγματα στη θέση τους (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
Κοινός τόπος όλων ήταν πως οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη είναι ανιστόρητες, στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, αποδυνάμωσαν τις ελληνικές θέσεις ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, αποτελούν συνέχεια μιας συστηματικής αποδόμησης της πραγματικής Ιστορίας, ενώ η παραίτηση ή αποπομπή του υπουργού Παιδείας παραμένει μονόδρομος.
Ο Μανώλης Εγγλέζος Δεληγιαννάκης, με ρίζες από τη Μικρά Ασία και την Κρήτη, ανέλαβε τη νομική προσέγγιση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής εξηγώντας τα πέντε χαρακτηριστικά της γενοκτονίας όπως αυτά ορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας που εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1948 και στην Ελλάδα ισχύει από το 1954.
Δίνοντας παραδείγματα για το πώς οι Οθωμανοί Τούρκοι διέπραξαν το ειδεχθές έγκλημα εις βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής, αναφέρθηκε επίσης στη διοικητική εξόντωση των προσφύγων και τη «λευκή γενοκτονία» που υπέστησαν ερχόμενοι στη Μητέρα Πατρίδα αφού βίωσαν την απώλεια της ταυτότητάς τους.
«Όντας αφομοιωμένοι πια, μπορεί να μιλούν στις παρέες τους για συνωστισμό και όχι για γιαγκίνι (πυρκαγιά) στη Σμύρνη, ή στο γήπεδο να βρίζουν “Τούρκους” τους ΑΕΚτζήδες» είπε.
Από την πλευρά του, ο Πόντιος εκδότης και αρθρογράφος Σάββας Καλεντερίδης αφού διευκρίνισε ότι οι λαοί-θύματα της Οθωμανικής Τουρκίας πρέπει να δουλέψουν για την αναγνώριση «μίας γενοκτονίας, εκείνης όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολής» ακολουθώντας «μία στρατηγική», περιέγραψε τη στρατηγική των πέντε φάσεων των Αρμενίων με ύψιστο στόχο την αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων τους και εντέλει τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη σημερινή Τουρκία, διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου για να αναγνωριστεί η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι από το 1996 μέχρι σήμερα γίνονται σταθερά πολιτικά βήματα υπονόμευσης ώστε να αποδυναμωθεί το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με πλέον επαίσχυντο αυτό των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Παιδείας.
Ο Σάββας Καλεντερίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι ανάμεσα στα εθνικά εγκληματικά λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν η διοργάνωση της συναυλίας του Σάκη Ρουβά και του Τούρκου Μπουράκ Κουτ στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο, στις 19 Μαΐου του 1997.
Το κοινό έδειξε έκπληξη, όταν αναφέρθηκε στην παραλίγο αποδοχή τουρκικής πρότασης για συμμετοχή 12 αγοριών και 12 κοριτσιών ποντιακής καταγωγής σε πορείας ειρήνης από την Ελλάδα στην Τουρκία!
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να παραιτηθεί «χθες» γιατί οι δηλώσεις του, με δεδομένη και την ύπαρξη του αντιρατσιστικού νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας –σε αυτό το σημείο τόνισε πως ο ίδιος πιστεύει ότι η άποψη δεν μπορεί να ποινικοποιείται, ωστόσο υπάρχει πια νόμος που λύνει αυτό το θέμα–, δεν επιτρέπουν την παραμονή του Ν. Φίλη σε αυτό το ευαίσθητο πόστο.
Ο Αντώνης Λαμπίδης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην ομιλία τουέκανε λόγο για παραχάραξη, αλλοίωση και αποσιώπηση της Ιστορίας, και ζήτησε από τον υπουργό να παρουσιάσει τα επιστημονικά τεκμήρια στα οποία αναφέρθηκε για να δικαιολογήσει τη θέση του για τη μη ύπαρξη Γενοκτονίας των Ποντίων.
Ο Α. Λαμπίδης κατήγγειλε ότι εδώ και χρόνια στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναγράφεται πως «γενοκτονία έχουν διαπράξει συμμορίες Ελλήνων», καθώς και ότι μεταξύ άλλων «προεξάρχων στόχος της Ελλάδας είναι η αποσταθεροποίηση της Τουρκίας με την υποκίνηση μικροεθνικιστικών αισθημάτων». Μέχρι σήμερα, είπε, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από ελληνικής πλευράς.
Ο Αντώνης Λαμπίδης εκτιμά ότι «στον τόπο μας επιχειρείται γενοκτονία της μνήμης» αφού η νέα τάξη πραγμάτων «θέλει να δημιουργήσει άτομα χωρίς φρόνημα, θάρρος και αυτοπεποίθηση».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης, ο οποίος συμφώνησε ότι πλέον όλοι οι χριστιανικοί λαοί που υπέστησαν γενοκτονία από τους Οθωμανούς Τούρκους πρέπει να πορευτούν βάσει του δόγματος «μία γενοκτονία, μία στρατηγική», ώστε να επιτευχθεί ο ύψιστος στόχος της αναγνώρισης και από τον ίδιο τον θύτη.
Φανερά ενοχλημένος από τη χρήση αποσπάσματος του βιβλίου Ιστορίας της Γ’ Λυκείου που αφορά το έργο του σπουδαίου Πόντιου ακαδημαϊκού Πολυχρόνη Ενεπεκίδη –ο οποίος έβαλε τις βάσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων– από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και με σκοπό να υποστηριχθεί η θέση του Νίκου Φίλη, ο Αντώνης Παυλίδης επισήμανε ότι ο υπουργός έκανε επιλεκτική ανάγνωση. Και επανέλαβε ότι ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανεύρεση στοιχείων που να τεκμηριώνουν την τέλεση της Γενοκτονίας των Ποντίων και δεν μπορεί να σπιλώνεται το όνομά του από οποιονδήποτε.
Ο Αντώνης Παυλίδης κάλεσε όποιον δεν γνωρίζει το θέμα, που είναι εξαιρετικά σοβαρό, να μην μιλά, πόσο μάλλον όταν είναι υπουργός και πολύ περισσότερο υπουργός Παιδείας.
Τέλος ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς αναφέρθηκε στη συστηματική παραχάραξη της Ιστορίας ήδη από τα πανεπιστήμια, στις αλλαγές των βιβλίων που οδήγησαν στον «περίφημο συνωστισμό στην αποβάθρα της Σμύρνης» της καθηγήτριας και πρώην βουλευτή Μαρίας Ρεπούση, αλλά και στην ύπαρξη ομάδας δημοσιογράφων που όπως είπε κατηγορούν για «εθνικολαϊκισμό» άτομα σαν τους ομιλητές της εκδήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη δεν είναι τυχαίες, καθώς ο ίδιος δεν είναι τυχαίος υπουργός, μια και ανήκει στον κεντρικό πυρήνα του κυβερνώντος κόμματος.
  • Φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης για το pontos-news.gr.

http://www.pontos-news.gr/article/143274/i-genoktonia-ton-ellinon-tis-mikras-asias-sto-mikroskopio-vinteo-foto

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube