Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Νοεμβρίου 2015

Από την καταλανική Βουλή Πιο κοντά στην αυτονόμηση η Καταλονία: Υπερψηφίστηκε η πρόταση απόσχισης από την Ισπανία

Mίνα Αγγελίνη 

Μετά την εξέλιξη αυτή η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 

To πρώτο βήμα για την δημιουργία της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Καταλονίας έγινε σήμερα.  Όπως αναμενόταν η νέα καταλανική Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου ψήφισε υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία. 

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ 72 βουλευτές της καταλανικής Βουλής ψήφισαν υπέρ ενώ 63 κατά. 

Αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα την Τετάρτη.  

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ «το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα που δίνει το πράσινο φως για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού κράτους της Καταλονίας το οποίο δεν θα δεσμεύεται πια από τις αποφάσεις των ισπανικών θεσμών και κυρίως του Συνταγματικού  Δικαστηρίου, του ανώτατου δικαστικού οργάνου στην Ισπανία». 

Το ψήφισμα υπέρ της απόσχισης ουσιαστικά εγκαινιάζει τον λεγόμενο «οδικό χάρτη προς την ανεξαρτησία». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα προτάθηκε από τα καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας που κέρδισαν τις τοπικές εκλογές του Σεπτέμβρη. Πρόκειται για το καταλανικό κόμμα “Junts pel Si” (Μαζί για το ναι) και το “Popular Unity Candidacy” (CUP).
Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube