Weather Icon

Το πρώτο βήμα για την αναγνώριση του ΡΚΚ από τις ΗΠΑ;

Το πρώτο βήμα για την αναγνώριση του ΡΚΚ από τις ΗΠΑ;

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζων Κίρμπι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που έλεγε “Η τουρκική κυβέρνηση βλέπει τον Στρατό Λαϊκής Άμυνας* (YPG) ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η αμερικανική διοίκηση της παρέχει υποστήριξη. Από τη στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλο χάσμα στην πολιτική σας στο ίδιο ζήτημα, πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε τη σχέση σας με την Τουρκία;”, δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν ως τρομοκρατική οργάνωση το YPG.
Συνεχίζοντας ο Κίρμπι είπε:

“Εμείς δεν αξιολογούμε το ΥPG ως τρομοκρατική οργάνωση. Στη Συρία η οργάνωση αυτή απέδειξε πόσο αποτελεσματική είναι απέναντι στο Ι.Κ. Ανάμεσα στις ομάδες που μάχονται το Ι.Κ. αυτοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Εκτός αυτού, όλοι στο ΥPG δεν είναι Κούρδοι. Συνεχίζουμε να συνομιλούμε μαζί τους. Από την άλλη, συγχαίρουμε την Τουρκία για τη συνεργασία μαζί μας και στον αγώνα που κάνει η ίδια στο θέμα της αντιμετώπισης του Ι.Κ.”
Ο Κίρμπι, αναφερόμενος στη συμμαχία εναντίον του Ι.Κ. είπε:
“Διάφορες χώρες συμπήξαμε τη συμμαχία εναντίον του Ι.Κ., αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τις ίδιες θέσεις και να συμφωνούμε σε όλα τα θέματα. Ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι περνάει απο το χέρι του στον αγώνα εναντίον του Ι.Κ. Κι εμείς δίνουμε αυτόν τον σημαντικό αγώνα με αυτόν τον τρόπο”.
Όσον αφορά τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία, ο Κίρμπι είπε:
“Ανησυχούμε γι’ αυτό, όμως δεν ξέρουμε πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια από όλα όσα γράφονται και λέγονται”.


*Στρατός Λαϊκής Άμυνας (YPG)
Αποτελεί τη στρατιωτική πτέρυγα του Κόμματος Δημοκρατικηής Ενότητας (PYD) που αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στη ΒΑ Συρία, την περιοχή που οι Κούρδοι αποτελούν Ροζάβα ή Δυτικό Κουρδιστάν, όπου έχουν ιδρύσει τρια αυτόνομα καντόνια.
Το PYD και κυρίως το YPG αποτελούν κλώνο του ΡΚΚ, υπάγονται στο σύστημα της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) και έχουν στελεχωθεί από έμπειρα πολιτικά και στρατιωτικά μέλη του ΡΚΚ, κάτι που είναι σε γνώση των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube