Weather Icon
Γαλλία , Εξοπλισμοί , Ρωσία 8 Αυγούστου 2015

Γάλλος γερουσιαστής: «Ο Ολάντ ακύρωσε τα Mistral γιατί φοβήθηκε τους Ευρωπαίους ηγέτες»

Γάλλος γερουσιαστής: «Ο Ολάντ ακύρωσε τα Mistral γιατί φοβήθηκε τους Ευρωπαίους ηγέτες»
Sputniκ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ακύρωσε το συμβόλαιο για την κατασκευή και την παράδοση δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral στη Ρωσία από φόβο ότι θα επικριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, είπε στο Sputnik Γάλλος βουλευτής. 

Το μέλος της γαλλικής Γερουσίας, Ιβ Ποζο ντι Μποργκο εξήγησε ότι εάν ο Ολάντ είχε επιτρέψει την κατασκευή και την παράδοση των δύο πλοίων Mistral στη Ρωσία θα είχε χάσει την εμπιστοσύνη των ηγετών της ΕΕ.

«Νομίζω ότι ο λόγος που δεν πούλησε τα Mistral είναι ότι δεν ήθελε να δεχθεί επίθεση από τις 28 χώρες της Ε.Ε.», δήλωσε ο Ιβ Πόζο ντι Μπόργκο.
Την Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε επίσημα την ακύρωση της συμφωνίας του 2011 για την κατασκευή και την παράδοση των δύο πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία.
Η απόφαση του Ολάντ εισέπραξε σφοδρή κριτική στη Γαλλία. Οσύμβουλος του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, Ιβαν Μπλοτ δήλωσε ότι η απόφαση ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τη φήμη της Γαλλίας ως πωλητή όπλων.
Η Ρωσία και η Γαλλία υπέγραψαν το 2011 συμφωνία 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά των δύο ελικοπτεροφόρων κατηγορίας Mistral. Η συμφωνία ανεστάλη από το Παρίσι το 2014, καθώς η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώθηκε. Η Γαλλία, μαζί με μία  σειρά από δυτικές χώρες, κατηγόρησε τη Ρωσία το δήθεν παρεμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό τον ισχυρισμό.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube