Weather Icon
Γενικά θέματα 5 Αυγούστου 2015

Τα ελληνικά σχολεία «Όμηρος» σε Κορυτσά και Χειμάρρα απειλούνται με λουκέτο

Τα ελληνικά σχολεία «Όμηρος» σε Κορυτσά και Χειμάρρα απειλούνται με λουκέτο

  • Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης για το pontos-news.gr
Δημιουργήθηκαν με την οικονομική ενίσχυση Ελλήνων επιχειρηματιών και ανάμεσα στους δασκάλους τους είναι και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα. Τα πρότυπα εκπαιδευτήρια «Όμηρος» σε Κορυτσά και Χειμάρρα, αν και ιδιωτικά, έχουν μεγάλη σημασία για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου διότι οι συγκεκριμένες περιοχές δεν αναγνωρίζονται ως μειονοτικές από το αλβανικό κράτος και έτσι η ελληνική γλώσσα δεν διδάσκεται σε δημόσια σχολεία.


Η φήμη των σχολείων «Όμηρος» είναι τέτοια ώστε στο παρελθόν από τα θρανία τους έχουν περάσει και μαθητές αλβανικής εθνότητας.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει και τα συγκεκριμένα σχολεία σε Κορυτσά και Χειμάρρα τα οποία απειλούνται με λουκέτο. Οι μη αποσπασμένοι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι (με μισθούς από 270 έως 400 ευρώ) έχουν να πληρωθούν από τον Φεβρουάριο, ενώ απλήρωτοι παραμένουν φύλακες και καθαρίστριες των οποίων οι μισθοί δεν ξεπερνούν τα 175 ευρώ.
Με ερώτησή του στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να επιλυθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των εκπαιδευτηρίων «Όμηρος» αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω η λειτουργία τους. «Στις ίδιες περιοχές είναι έντονη τα τελευταία χρόνια η ισλαμική παρουσία, ενώ λειτουργεί και τουρκικό εκπαιδευτήριο για ευνόητους λόγους», αναφέρει ο βουλευτής Λάρισας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube