Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Συρία 11 Αυγούστου 2015

Προσέξτε αυτήν την εξέλιξη – Προειδοποίηση Λαβρόφ σε Κέρι για τη Συρία

Προσέξτε αυτήν την εξέλιξη – Προειδοποίηση Λαβρόφ σε Κέρι για τη Συρία

Sputniκ

Οι Λαβρόφ και Κέρι σε παλιότερη συνάντησή τους
Θανάσιμο λάθος η υπονόμευση της κατάστασης στη Συρία που θα την κάνει ανεξέλεγκτη, προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζον Κέρι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, η Μόσχα έκανε έκκληση δια στόματος του Σεργκέι Λαβρόφ για την αποφυγή ισχυρισμών σχετικά με τα χημικά όπλα στη Συρία.

«Μερικές φορές υπάρχουν δημοσιεύσεις ότι κάτι αδήλωτο (χημικό όπλο) θα μπορούσε να παραμένει στη Συρία. Είναι όλα υπό έλεγχο. Σε σχέση με το θέμα αυτό, είναι απαραίτητο να αποφευχθούν τυχόν αβάσιμες κατηγορίες, και να παρουσιαστούν μόνο τα γεγονότα που επιβεβαιώνουν τους φόβους αυτούς», είπε στο κανάλι Rossiya-1 ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Σας εγγυώμαι ότι όλα αυτά τα γεγονότα θα πρέπει να επανελέγχονται, και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η συριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά μαζί μας», είπε ο Λαβρόφ.
Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα για την σύσταση Κοινών Ερευνητικών Μηχανισμών (JIM) προκειμένου να  να εντοπίσουν και να φέρουν στη Δικαιοσύνη άτομα και οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τις επθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία.
Όταν επιτεύχθηκε συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την αφαίρεση και την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία, η Μόσχα δεν έθεσε κανέναν όρο, ούτε για το μέλλον της χώρας, ανέφερε ο κορυφαίος  Ρώσος διπλωμάτης.
«Εμείς ποτέ δεν επιβάλαμε κανέναν όρο, γιατί θεωρήσαμε ότι η  επίλυση του προβλήματος των όπλων μαζικής καταστροφής είναι απολύτως απαραίτητη και σημαντική από μόνη της. Σε αυτή την περίπτωση, ήταν τα χημικά όπλα στη Συρία», τόνισε ο Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνέχισε να επιμένει ότι δεν μπορούσε να αναγνωρίσει το καθεστώς του Άσαντ. «Δεν μπορώ να πω ότι μέρος της συμφωνίας για την καταστροφή των χημικών όπλων (στη Συρία) ήταν η απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη θέση σχετικά με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Συρία», είπε ο Λαβρόφ.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) πρέπει να υποβάλλουν συστάσεις σχετικά με τη δημιουργία του μηχανισμού προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, εντός 20 ημερών από την έγκριση του ψηφίσματος.
Μια αποστολή για την εξάλειψη του χημικού οπλοστασίου της Συρίας ανακοινώθηκε μετά από μια θανάσιμη επίθεση αερίου που σκότωσε εκατοντάδες έξω από τη Δαμασκό, τον Αύγουστο του 2013.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube