Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Ισραήλ , Πυρηνικά Όπλα 13 Αυγούστου 2015

Ομπάμα: Συμφωνία με Ιράν ή πύραυλοι το Τελ Αβίβ!!!

Ομπάμα: Συμφωνία με Ιράν ή πύραυλοι το Τελ Αβίβ!!!
Γράφει Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης*

www.analystsforchange.org
Η ιστορική συμφωνία της 14ης Ιουλίου 2015  για τα πυρηνικά του Ιράν, που πρόσφατα επετεύχθη, αντιμετωπίζεται με καχυποψία από μια μεγάλη μερίδα αμερικανών  βουλευτών, ιδιαίτερα του ρεπουμπλικανικού κόμματος, της Βουλής των αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα  να υπάρχει κίνδυνος καταψήφισής της. Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των κομμάτων, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων που κυριαρχείται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα ψηφίσει για το αν θα απορρίψει ή όχι τη συμφωνία, όταν οι βουλευτές επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον τον προσεχή Σεπτέμβριο.

  Δύο όμως κράτη της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία  είναι όχι μόνο αντίθετοι, αλλά και μεγάλοι πολέμιοι της συμφωνίας. Το δε Ισραήλ έχει αρχίσει μια προσπάθεια ματαίωσης και καταψήφισης της συμφωνίας από τις ΗΠΑ. Σε ξεχωριστή έκκληση προς τους Αμερικανούς Εβραίους, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που αντιτίθεται σθεναρά στη συμφωνία αντέκρουσε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Ομπάμα ότι η συμφωνία ήταν ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ενδεχόμενος πόλεμος με το Ιράν. Έτσι οι  ηγέτες των αμερικανικών εβραϊκών κοινοτήτων, ζήτησαν  μυστική συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα για να εκφράσουν τις ανησυχίες  τους για την συμφωνία. Στην συνάντηση που έγινε την 4η Αυγούστου,  όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post, o  Πρόεδρος  Μπαράκ Ομπάμα, απευθυνόμενος στους ηγέτες των  εβραϊκών κοινοτήτων,  προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να πέσουν πύραυλοι στο Τελ Αβίβ αν μπλοκαριστεί η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και ακολουθήσει στρατιωτική επέμβαση.

 Ο Γκρέγκ Ροζενμπάουμ, ένας από τους 20 ηγέτες των Εβραίων οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο,  ότι ο πρόεδρος εξήγησε τι θα σήμαινε μια  στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με τον Ροζενμπάουμ, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι «Θα δείτε περισσότερη υποστήριξη προς την τρομοκρατία. Θα δείτε ρουκέτες της Χεζμπολάχ και του Ιράν  να πέφτουν στο Τελ Αβίβ. Αυτό θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ επέφεραν ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν».
Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου, σε εκπομπή που οργανώθηκε από εβραϊκές οργανώσεις στη Βόρεια Αμερική, επανέλαβε τα επιχειρήματα του Ισραήλ ότι η πυρηνική συμφωνία δεν είναι αρκετή για να περιορίσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις δυνατότητες για την κατασκευή βομβών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη των Αμερικανών Εβραίων είναι συγκεχυμένη και διχασμένη, όσον αφορά στη διαμάχη που έχει προκαλέσει μεγάλη  ένταση στη συμμαχία ΗΠΑ- Ισραήλ. Ο δε Νετανιάχου παρουσιάζει την αντίθεσή του προς τη συμφωνία λέγοντας:
«Δεν αντιτάσσομαι σ’ αυτή τη συμφωνία, γιατί θέλω πόλεμο. Είμαι αντίθετος με αυτή τη συμφωνία, γιατί θέλω να αποτρέψουμε τον πόλεμο. Και αυτή η συμφωνία θα φέρει τον πόλεμο», είπε, προειδοποιώντας ότι η ελάφρυνση των κυρώσεων προς το Ιράν θα οδηγήσουν σε πλουτισμό του που ενδέχεται να βοηθήσει τη χρηματοδότηση αποσταθεροποιητικών περιφερειακών συγκρούσεων.
«Είναι η στιγμή που πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να αναμετρηθούμε και να αντιταχθούμε σ’ αυτή την επικίνδυνη υπόθεση», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Έχοντας εξοργίσει το Λευκό Οίκο με την πολιτική  και την ομιλία  του κατά της συμφωνίας με το  Ιράν στο συνέδριο του Μαρτίου, μετά από πρόσκληση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Νετανιάχου παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της ισραηλινής κοινής γνώμης η οποία, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ως επί το πλείστον συμμερίζεται τις ανησυχίες του για τη συμφωνία με το Ιράν.

 Όπως γίνεται φανερό η κόντρα ΗΠΑ-Ισραήλ σχετικά με την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στον πρόεδρο Ομπάμα. Αν δεν ψηφισθεί η συμφωνία στην Βουλή των Αντιπροσώπων τον Σεπτέμβριο, τότε το Ισραήλ θα έχει καταγάγει μεγάλη νίκη κατά της αμερικανικής πολιτικής, το δε κύρος του Ομπάμα θα έχει υποστεί βαρύ πλήγμα και φυσικά η κατάσταση στην Μέση Ανατολή θα επιδεινωθεί. Το Ιράν (Περσία)  δεν είναι τυχαία ή μικρή και ασήμαντη χώρα. Είναι μια μεγάλη χώρα με αστείρευτες ενεργειακές πηγές και συνάμα  ένα ιστορικό έθνος,  είναι  Πέρσες και δεν  είναι άραβες, που έχουν βάλει ανεξίτηλα την σφραγίδα τους στα ιστορικά δρώμενα της περιοχής επί τουλάχιστον τρεις χιλιετίες. Διαθέτει πολυάριθμο και ικανό στρατό, ισχυρό  πολεμοστάσιο και διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορεί να πλήξουν οποιοδήποτε μέρος όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη και την Ασία. Είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας και της Κίνας και στηρίζει με κάθε μέσο την Συρία και τον Άσαντ, στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού κράτους.  Είναι την μόνη χώρα που υπολογίζουν σοβαρά οι Ισραηλινοί σε μια πολεμική αναμέτρηση. Μάλιστα θεωρούν ότι η επιβίωση του Ισραηλινού έθνους έχει σχέση και εξαρτάται από την ισχυροποίηση η όχι του Ιράν. Για αυτό θέλουν και προσπαθούν να παραμένει το Ιράν περιθωριοποιημένο, αποκομμένο διεθνώς, υπό έλεγχο και σε καθεστώς  εμπάργκο, καταστάσεις που αίρονται πλέον από την ιστορική συμφωνία των 5+1 με το Ιράν. Έτσι διατηρούν την υπερβολική και προφανώς λανθασμένη εμμονή των  περί παγκόσμιας ασφάλειας, δηλαδή εμείς να έχουμε πυρηνικά, οι άλλοι όχι και περί  του επικίνδυνου Ιράν. Η δε ισραηλινή αντίληψη της μονομερούς πολεμικής ενέργειας  ή και γενικευμένης κατά του Ιράν αποτελεί την χείριστη επιλογή, που θα ολοκλήρωνε την καταστροφή της Μέσης Ανατολής. Και θα επιβεβαιωνόταν και ο Ομπάμα στην συνάντησή του με τους ηγέτες των εβραϊκών κοινοτήτων στις ΗΠΑ. Συμφωνία με τον Ιράν ή ενίσχυση της τρομοκρατίας  και πύραυλοι στο Τελ Αβίβ!!! Διαλέξτε!!

*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.),  πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, Tactical Intelligence School. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube