Weather Icon
Ισλάμ , Συρία 24 Αυγούστου 2015

Τζιχαντιστές ανατίναξαν τον αρχαίο ναό του Βάαλ-Δία στην Παλμύρα της Συρίας

Τζιχαντιστές ανατίναξαν τον αρχαίο ναό του Βάαλ-Δία στην Παλμύρα της Συρίας

  • Άποψη της αρχαίας πόλης της Παλμύρας (φωτ.:ΕΡΑ/YOUSSEF BADAWI)
Η διεθνής κοινότητα θρηνεί για την απώλεια ακόμα ενός αρχαίου μνημείου δια χειρός τζιχαντιστών στη Συρία. Αυτή τη φορά η μανία ανδρών του Ισλαμικού Κράτους στράφηκε κατά του ναού του Βάαλ-Δία στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, στα ανατολικά της χώρας.


«Το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) τοποθέτησε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στον ναό και τον ανατίναξε. Το κτίριο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό», είπε ο διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.
Είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ και κατέλαβαν την Παλμύρα τον Μάιο, καταστρέφουν μνημείο της ρωμαϊκής εποχής.
Ο ναός χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ.
Πριν από μία βδομάδα, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον Χάλεντ Άσαντ, έναν ερευνητή 82 ετών που είχε εργαστεί για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής αρχαιοτήτων της Παλμύρας, αφού τον είχαν κρατήσει και ανακρίνει για πάνω από μήνα.

Τον Ιούνιο, το ΙΚ ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα που δεν αποτελούσαν μέρος των οικοδομημάτων των Ρωμαϊκών χρόνων αλλά τα οποία οι τζιχαντιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα.

Παράσταση από ασβεστόλιθο που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας (φωτ.:ΕΡΑ/YOUSSEF BADAWI)
Η Παλμύρα θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και περιέχει πολλά ερείπια μεγάλων Ρωμαϊκών κτιρίων στον εκτεταμένο αρχαιολογικό της χώρο. Η UNESCO κατήγγειλε τις βάρβαρες επιθέσεις τις οποίες έχουν διαπράξει οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, λέγοντας ότι συγκρίνονται με «εγκλήματα πολέμου».
Το τελευταίο έγκλημά τους, σημειώνουν οι ειδικοί, υποδηλώνει την πρόθεσή τους να καταστρέψουν όλο τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube