Weather Icon
ΟΗΕ , Ρωσία 12 Αυγούστου 2015

Το δικαίωμα βέτο είναι κατοχυρωμένο στη Χάρτα του ΟΗΕ, λέει ο Λαβρόφ

vz.ru

Τη γαλλική πρόταση για περιορισμό του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στηρίζει η Βρετανία. Όπως δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ  Μάθιου Ράικροφτ, η χώρα του υποστηρίζει τη γαλλική πρόταση για εθελοντική παραίτηση από το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται άμεση δράση για να αποτραπούνμαζικά εγκλήματα.
«Υποστηρίζουμε την αρχή επί της οποίας βασίζεται η γαλλική πρωτοβουλία Δεν μπορούμε να φανταστούμε μια κατάσταση στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρησιμοποίησε το δικαίωμα του βέτο και θα εμπόδισε την έγκριση των μέτρων για την αντιμετώπιση μαζικών εγκλημάτων», δήλωσε ο Ράικροφτ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με τον βρετανό εκρπόσωπο, παραμένει «ανεπίλυτο ζήτημα η υλοποίηση αυτής της ιδέας στην πράξη, με την υποστήριξη των άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».
«Kάθε βέτο καταλήγουμε να το πληρώνουμε στο τέλος…Μερικά από αυτά έχουν βλάψει τη φήμη και τη θέση των χωρών που άσκησαν το δικαίωμα αυτό»,πρόσθεσε ο Ράικροφτ. 
Την πρόταση για εθελοντικό περιορισμό στη χρήση του δικαιώματος βέτο έκανε το 2013 ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Η Γαλλία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας – μαζί με τη Ρωσία, τηΒρετανία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά του ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφδήλωσε πως θεωρεί έωλη την ιδέα περιορισμού του δικαιώματος του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο επικεφαλής της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής τόνισε ότι τη συγκεκριμένη διάταξη του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να την σέβονται όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το έγγραφο.  
«Δεν έχουν καμία σοβαρή προοπτική με αυτήν την πρόταση,  δεδομένου ότι το βέτο κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς όρους ή επιφυλάξεις και αυτή τη διάταξη του Χάρτη πρέπει να την σέβονται όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει αυτό το σημαντικό έγγραφο του διεθνούς δικαίου»,  είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Άντελ αλ Τζουμπέιρ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κορυφαίος ρώσος διπλωμάτης τόνισε πως η επιθυμία της Δύσης για την επίτευξη γεωπολιτικώνστόχων μέσω των κυρώσεων βλάπτει τη διπλωματία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube