Weather Icon

Μάικλ Λι: Δεν είναι ουτοπικό ένας αγωγός ΦΑ Κύπρου-Τουρκίας

Συνέτευξη στη «Cyprus Weekly» Μάικλ Λι: Δεν είναι ουτοπικό ένας αγωγός ΦΑ Κύπρου-Τουρκίας

Λευκωσία: Το σενάριο ενός αγωγού ο οποίος θα ξεκινά από το κοίτασμα «Αφροδίτη» και θα περνά μέσω Κύπρου για να καταλήγει στην Τουρκία δεν είναι και τόσο ουτοπικό, σύμφωνα με τον ανώτερο σύμβουλο στη δεξαμενή σκέψης «German Marshall Fund» στις Βρυξέλλες, σερ Μάικλ Λι.
Σε συνέντευξή του στη «Cyprus Weekly» ο σερ Λι υποστήριξε πως μια τέτοια λύση «θα ήταν μια λιγότερο ακριβή επιλογή που θα χρειαζόταν πιο χαμηλή επένδυση σε σύγκριση με ένα αγωγό 350 χιλιομέτρων προς την Αίγυπτο».

Ο σύμβουλος του «German Marshall Fund» ανέφερε ότι η επιλογή αγωγού Κύπρου-Τουρκίας θα μπορούσε να έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα για όλους, ωστόσο, όπως εξήγησε, είναι νωρίς ακόμα να πάρει κάποιος μια πρωταγωνιστική θέση στο θέμα.

«Ένας αγωγός προς την Αίγυπτο είναι πολύ πιο περίπλοκος, έστω και αν φαίνεται για διάφορους λόγους ως οικονομικά και πολιτικά μια ελκυστική επιλογή», ανέφερε.

«Πρώτα από όλα, υπάρχει αβεβαιότητα κατά πόσο θα υπάρχει ζήτηση από την μεριά της Αιγύπτου στο μέλλον» είπε ο ειδικός, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ότι η Αίγυπτος θα μπορεί να καλύπτει τις δικές της ανάγκες και ίσως να μετατραπεί και σε χώρα εξαγωγής.

Ο σερ Λι καλωσόρισε το γεγονός ότι στο νέο κύκλο συνομιλιών ξεκαθαρίστηκε το θέμα της ενέργειας, το οποίο θα είναι ευθύνη ομοσπονδιακή. «Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραβλέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: «Cyprus Weekly»
Φωτογραφία: Στέφανος Κουρατζής

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube