Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 5 Ιουλίου 2015

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά μπλοκαρισμένα τα λεφτά στις θυρίδες

Σοκ για τους αποταμιευτές που το έβλεπαν ως ασφαλή λύση
Βασίλης Γούλας

Το σχέδιο αποκάλυψε η υπουργός Νάντια Βαλαβάνη που δήλωσε: Aν κάποιος θέλει να πάει στη θυρίδα του, μπορεί να πάρει τα πάντα εκτός από μετρητά!
Δήλωση-σοκ από την αν. υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη πριν από λίγη ώρα στον ALPHA σχετικά με τις θυρίδες Τραπεζών.

Η κ. Βαλαβάνη είπε: “Οποιος έχει θυρίδα μπορεί να πάει στην Τράπεζα και με συνοδεία τραπεζικού υπαλλήλου να πάρει ό,τι θέλει μέσα από τη θυρίδα εκτός από χρήματα“.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ενώ λίγο αργότερα και ύστερα από τις αντιδράσεις παρευρισκομένων, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως το κράτος δεν θα πάρει τα χρήματα όσων έχουν λεφτά σε θυρίδα.

Η απάντηση της κ. Βαλαβάνη ήρθε ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος ανέγνωσε μηνυμα που έλαβε από τηλεθεάτρια η οποία ανέφερε πως ζήτησε πληροφορίες από Τράπεζες για την θυρίδα της και ο υπάλληλος της είπε να κάνει αίτηση και παρουσία εισαγγελέα να πάει στη θυρίδα της.

Σε διευκρινιστική της δήλωση αργότερα είπε ότι τα χρήματα θα παραμείνουν δεσμευμένα όσο διαρκεί ο έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες.

Απόψε η απόφαση

Απόψε αναμένεται να ληφθεί, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, η απόφαση για δέσμευση ή μη των μετρητών που φυλάσσονται στις θυρίδες των τραπεζών.
Όπως τόνισε η κ. Βαλαβάνη μιλώντας στον ΑΝΤ1, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στο οποίο εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδας και οι επικεφαλής των τραπεζών θα εξετάσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα.
Το συμβούλιο θα αποφανθεί αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα.
Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η κ. Βαλαβάνη είχε αναφέρει πως, σε συνεννόηση με τους τραπεζίτες για μία σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων και η φύλαξη εγγράφων σε θυρίδες, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι ο κόσμος μπορεί να πάρει τα έγγραφα, αλλά όχι τυχόν μετρητά και κοσμήματα που φυλάσσονται στις θυρίδες. Παράλληλα, είχε κάνει λόγο για συνοδεία υπαλλήλου της τράπεζας μέχρι τη θυρίδα.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μέχρι αύριο, θα οριστεί το πλαίσιο διαχείρισης του περιεχομένου των θυρίδων.
Αυτό υποστήριξε πριν από λίγο με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Υπό τον αναπληρωτή υπουργό, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 22:00, σύσκεψη με τη συμμετοχή της προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκας Κατσέλη αλλά και των διοικήσεων όλων των συστημικών τραπεζών.
Η ΠΝΠ, θα καθορίζει όχι μόνο το πλαίσιο πρόσβασης των πολιτών στις θυρίδες  -ο κ. Μάρδας ξεκαθάρισε ότι ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με το περιεχόμενό τους- αλλά και το τι μέλλι γενέσθαι από την Τρίτη (σ.σ τη Δευτέρα εκπνέει η πρόθεσμία κλεισίματος των τραπεζών που όριζε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγούμενης Κυριακής) με τη λειτουργία των τραπεζών αλλά και το όριο αναλήψεων μέσω των ATMs.

Πρώτο Θέμα, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube