Weather Icon

Θα κτυπούσαν με βόμβες νιτρικής αμμωνίας της Χεζμπολάχ – Στόχος ισραηλινά συμφέροντα σε Ευρώπη και Κύπρο

Λάρνακα: Βομβιστικές ενέργειες σε βάρος στόχων ισραηλινών συμφερόντων στην Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται και η Κύπρος, φαίνεται να απέτρεψε η Αστυνομία με τη σύλληψη του 26χρονου συνεργάτη του ηγέτη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, Χασάν Νασράλα. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες των ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών, με τις οποίες οι Αρχές συνεργάζονται στην υπόθεση, όπως και με τη Europol.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει ήδη  μέσω της Europol περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα του 26χρονου, ο οποίος φέρεται άρτια εκπαιδευμένος σε στρατιωτικά θέματα, σε επίλεκτες μονάδες των «Φρουρών της Επανάστασης» του Ιράν, οι οποίοι θεωρούνται πνευματικά παιδιά του Αγιατολάχ Χομεϊνί, θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη της χώρας, με έντονες θρησκευτικές και αντισημιτικές απόψεις.
Ο 26χρονος για την ώρα κρατά το στόμα του ερμητικά κλειστό, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο κελί όπου κρατείται προσεύχεται αρκετές φορές την ημέρα, στο πλαίσιο των θρησκευτικών του υποχρεώσεων.

Δεν απαντά επίσης σε ερωτήματα που αφορούν την προέλευση της νιτρικής αμμωνίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν στην Κύπρο.

Επίσης, αρνείται να απαντήσει στο ερώτημα εάν έφτασαν στη Λάρνακα μέσω κατεχομένων.

Ενημέρωση αναμένουν οι Αρχές από το εξωτερικό και για το κατά πόσο τα στοιχεία ταυτότητας του 26χρονου είναι πραγματικά, στοιχείο που κρίνεται ως πολύ σημαντικό στην πορεία των ερευνών.

Ενόψει των διευκρινίσεων σε καίρια ερωτήματα που αναμένει στο αμέσως επόμενο διάστημα η Αστυνομία, οι δυο τόνοι νιτρικής αμμωνίας παραμένουν υπό αστυνομική φρούρηση στην οικία που χρησιμοποιούσε ο Λιβάνιος, στην οδό Μαρίας Ιορδανίδου στους Αγίους Αναργύρους της Λάρνακας.

Σε χθεσινές δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, είπε ότι οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται με γοργό ρυθμό και αξιολογούνται όλα τα δεδομένα και στοιχεία, σημειώνοντας ότι διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την υπόθεση. Επανέλαβε ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση και ως τέτοια τής αποδίδεται πολύ μεγάλη σημασία.

Ερωτηθείς εξάλλου κατά πόσο η Αστυνομία έχει αποτρέψει μια τρομοκρατική ενέργεια, ο κ. Αγγελίδης αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα διάφορα ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με την υπόθεση αποτελούν αντικείμενο της έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Interpol αλλά και άλλες υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, άφαντος παραμένει για την ώρα και ο Άραβας, κατά πάσα πιθανότητα Λιβάνιος, που είχε ενοικιάσει πριν από μήνες τη συγκεκριμένη οικία.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι η ενοικίαση έγινε βάσει των σχεδίων της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ να μεταφέρει τη νιτρική αμμωνία εκεί και στη συνέχεια με κάποιον τρόπο, ίσως επεξεργασμένη και έτοιμη προς χρήση, στους στόχους που σκόπευε να πλήξει στην Ευρώπη, κτυπώντας ισραηλινά συμφέροντα, σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις Αρχές, το σπίτι στους Αγίους Αναργύρους να ήταν τελικά το αρχηγείο των σκοπών που θα εξυπηρετούσε η στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γειτονικό Ισραήλ τα ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, με έμφαση στο ότι ο Λιβάνιος θεωρείται στενός συνεργάτης του πολέμιου και ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ, Χασάν Νασράλα, θρησκευτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ. Επίσης, στο ότι ο 26χρονος σχεδίαζε να πλήξει ισραηλινά συμφέροντα, με αφετηρία των ενεργειών του την Κύπρο.

Γράφει: Πάμπος Βάσιλας
philenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube