Τέσσερις περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου μάρκαραν οι Τούρκοι για θαλάσσια πάρκα! Δελτίο Τύπου από το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών

Τέσσερις περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου μάρκαραν οι Τούρκοι για θαλάσσια πάρκα! Δελτίο Τύπου από το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών

Το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών, ωστόσο, το οποίο επικαλούνται αρκετά τουρκικά μέσα εδώ και μέρες, έβγαλε ένα δελτίο και δημοσίευσε έναν χάρτη που δείχνει 4 περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου -οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν θαλάσσια πάρκα αλλά με συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας.

Η Άγκυρα ετοιμάζεται, όπως πληροφόρησε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, να χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.

Επικαλούμενη Τούρκο ανώνυμο αξιωματούχο, το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας θα σχεδιάσει τα δικά του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.

Θα βγάλει επομένως χάρτες για «τουρκικά» πάρκα, έτσι αναφέρει η Sabah τουλάχιστον…

Οι 4 περιοχές

Το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών, ωστόσο, το οποίο επικαλούνται αρκετά τουρκικά μέσα εδώ και μέρες, έβγαλε ένα δελτίο και δημοσίευσε έναν χάρτη που δείχνει 4 περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου -οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν θαλάσσια πάρκα αλλά με συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας. Όχι τουρκικά, που λέει η Sabah.

Οι 4 αυτές περιοχές, όπως δείχνει ο χάρτης, είναι:

  • Η μία κάτω από τη Θάσο,
  • Η άλλη δυτικά της Λέσβου, ακριβώς στην καρδιά του Αιγαίου,
  • Η τρίτη δίπλα στη Ρόδο
  • και η τέταρτη ακριβώς πάνω από την Κρήτη,

Σε κάθε περίπτωση, εντός δηλαδή των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας. Αυτές οι περιοχές όμως, όπως λέει η Τουρκία και το συγκεκριμένο ίδρυμα που προτείνει τα κοινά θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, είναι σε διεθνή ύδατα κι όχι εντός χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

 

Άγνωστο αν πρόκειται για τουρκικά ή κοινά με την Ελλάδα πάρκα

Δεν είναι σαφές πάντως αν πρόκειται για τουρκικά είτε για κοινά με την Ελλάδα πάρκα. Αυτό θα φανεί όταν βγάλει τελικά το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών τον χάρτη που λέει η Sabah.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη κι αν αυτά τα θαλάσσια πάρκα που χαρτογραφεί η Τουρκία είναι σε διεθνή ύδατα, αυτό σημαίνει ότι τα τουρκικά πλοία θα μπορούν -με αφορμή το περιβάλλον- να μπαίνουν σε αυτές τις περιοχές και να ασκούν δραστηριότητες, έστω περιβαλλοντικές.

Με λίγα λόγια, όπως έχει γίνει και με τους χάρτες Έρευνας και Διάσωσης, η Τουρκία κατοχυρώνει δικαίωμα «ευθύνης ή άσκησης δραστηριοτήτων» μέσα στο Αιγαίο. Δηλαδή, μπορεί, κατά την άποψή της βέβαια, να παρεμβαίνει για έρευνα ή διάσωση στο Αιγαίο, όπως και για περιβαλλοντικές αποστολές.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube