Weather Icon

Αχιλλέας Δημητριάδης: Να διασυνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με την πληρωμή των 140 εκ. ευρώ για τις αποζημιώσεις.

Αχιλλέας Δημητριάδης: Να διασυνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με την πληρωμή των 140 εκ. ευρώ για τις αποζημιώσεις.
Πρέπει να υπάρξει διασύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με τη συμμόρφωσή της στις αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την καταβολή των αποζημιώσεων προς την Κύπρο, λέει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι ο λογαριασμός για την Άγκυρα ανέρχεται σε πέραν των €140 εκ.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών, στο Στρασβούργο, όπου γίνονται αναφορές τόσο στο θέμα των αγνοουμένων και της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), όσο και στο ζήτημα της μη καταβολής των αποζημιώσεων εκ μέρους της Άγκυρας, ο κ. Δημητριάδης χαρακτηρίζει θετική την έκκληση για εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΣτΕ Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, λέγοντας ότι το ΣτΕ κλιμακώνει τις ενέργειές του.

Για το ζήτημα των αγνοουμένων, σημειώνει με ενδιαφέρον την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών για τη ΔΕΑ με την οποία δίνεται η δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτήσεων στα μέλη των αντιπροσωπειών των κρατών μελών του ΣτΕ, εκφράζοντας την ελπίδα για περισσότερη διαφάνεια.
Εξάλλου, αναφορικά με τις έρευνες στις υποθέσεις Βαρνάβα και Χατζηπαντελή, που αναφέρονται στο ψήφισμα, ο κ. Δημητριάδης διαπιστώνει με λύπη πως δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.
Στη απόφαση της 11ης Ιουνίου για τα θέματα των αγνοουμένων (υπόθεση «Βαρνάβα και Άλλοι») και των περιουσιών (ομάδα υποθέσεων υπό την «Ξενίδη-Αρέστη») η Επιτροπή Υπουργών αποδοκιμάζει τη μη καταβολή των αποζημιώσεων, ζητά επιτακτικά από την Τουρκία να πληρώσει, ενώ καλεί τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης να εγείρει το θέμα στις συναντήσεις του με τις τουρκικές αρχές.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι παρόμοια έκκληση δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν, καθώς μέχρι τώρα η Επιτροπή Υπουργών περιοριζόταν στο να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να αποστείλει επιστολές. Πρόκειται για κλιμάκωση των μέτρων για εκτέλεση της απόφασης, με την πρόσκληση για εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΣτΕ, λέει.
Χαρακτηρίζει το γεγονός θετικό, ενώ προσθέτει ότι αν αυτό δεν αποδώσει, τότε θα πρέπει η Επιτροπή Υπουργών να εκδώσει πιο ισχυρό ψήφισμα, όταν επανεξετάσει το θέμα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με το οποίο να κακίζει την Τουρκία για αυτή της τη συμπεριφορά.
Ο κ. Δημητριάδης, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ένας ακόμη τρόπος πίεσης θα ήταν η διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ειδικότερα το άνοιγμα του κεφαλαίου 23 για το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα, με τη συμμόρφωση στην πληρωμή των αποζημιώσεων, τόσο στις ατομικές όσο και στη διακρατική προσφυγή.
Όπως εξηγεί, «στο τραπέζι υπάρχουν €140 εκ. πλέον τόκοι», εκ των οποίων €50 εκ. για τις ατομικές υποθέσεις των περιουσιών, €30 εκ. για τους συγγενείς των αγνοουμένων και €60 εκ. για τους εγκλωβισμένους, συν τους τόκους που τρέχουν.
Ως προς την άλλη απόφαση της Επιτροπής Υπουργών για τους αγνοούμενους, σε σχέση με τη Διακρατική Προσφυγή Κύπρου κατά Τουρκίας και την υπόθεση Βαρνάβα, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως είναι σημαντικό πως υπήρξε συζήτηση σε βάθος για το θέμα.
Αξιολογώντας την απόφαση, στάθηκε στο γεγονός ότι ζητείται από την Άγκυρα να δοθεί μεγαλύτερη πρόσβαση σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα, καθώς και σε στρατιωτικά αρχεία και εκθέσεις.
«Η Τουρκία έδωσε πρόσβαση σε κάποιες στρατιωτικές περιοχές, αλλά χρειάζεται να δώσει σε όλες», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Αχιλλέας Δημητριάδης.
Συμπλήρωσε ότι η απόφαση έδωσε επίσης δικαίωμα στις αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΣτΕ να υποβάλλουν γραπτές ερωτήσεις προς τα μέλη της ΔΕΑ, με την εξέταση του θέματος να μετατίθεται για τον Μάρτιο του 2016.
Με την απόφαση αυτή ανοίγει ένας διάλογος μεταξύ της ΔΕΑ και των διαφόρων αντιπροσωπειών, κάτι που όπως λέει ο κ. Δημητριάδης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς η ΔΕΑ λειτουργεί σε εμπιστευτική βάση.
Διερωτήθηκε κατά πόσο η απόφαση αυτή συνεπάγεται ότι η ΔΕΑ θα παρέχει πληροφορίες στις αντιπροσωπείες, αλλά όχι στους συγγενείς των αγνοουμένων, για να συμπληρώσει ότι «είναι κάτι καινούριο».
Σε ερώτηση αν αναμένει περισσότερη διαφάνεια, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την ελπίδα τα πράγματα να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, με τελικό ζητούμενο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Σχολιάζοντας τέλος τις υποθέσεις Χατζηπαντελή και Βαρνάβα, που αναφέρονται στο υπό αναφορά ψήφισμα, ο κ. Δημητριάδης λέει ότι η τουρκική πλευρά δεν έκανε τίποτα επί της ουσίας.
Παρόλο που συστάθηκε μια ομάδα στα κατεχόμενα, υπό τις τουρκικές αρχές, «ούτε στην υπόθεση Χατζηπαντελή, ούτε στην υπόθεση Βαρνάβα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τις περιστάσεις της εξαφάνισης και δολοφονίας τους», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube