Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 10 Ιουνίου 2015

Τελικά ο λαϊκισμός δεν φέρνει έσοδα – Υφεση 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2015 και κατάρρευση εσόδων το Μάιο

Ύφεση (-0,2%) κατέγραψε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» καταγράφηκε ανάπτυξη (0,4%).
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε σήμερα η Eurostat που έδωσε στη δημοσιότητα τη δεύτερη εκτίμησή της για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2015 στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» η αύξηση του ΑΕΠ παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014 στο (0,4%).

Η ανάπτυξη στηρίχθηκε κυρίως από την κατανάλωση των νοικοκυριών που αυξήθηκε κατά 0,4% (έναντι αύξησης 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2014).

Σε σύγκριση με τα στοιχεία του πρώτο τριμήνου 2014, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1% και στην «ΕΕ των 28» κατά 1,5%.

Τα κράτη μέλη που κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης είναι η η Τσεχία (3,1%), η Κύπρος και η Ρουμανία (1,6%), η Πολωνία (1%), η Βουλγαρία και η Ισπανία (0,9%).

Αντίθετα, ύφεση σημειώθηκε στη Λιθουανία (-0,6%), στην Εσθονία (-0,3%), στην Ελλάδα (-0,2%) και στη Φινλανδία (-0,1%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,2%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Κατάρρευση εσόδων και τον Μάιο

Εν τω μεταξύ, εισπρακτική άπνοια -παρά τον «χορό» των ρυθμίσεων χρεών- επικράτησε και τον Μάιο, γεγονός που προϊδέαζει για άγρια φοροκαταιγίδα από το καλοκαίρι και μετά.

Πληροφορίες αναφέρουν η υστέρηση εισπράξεων δημοσίων εσόδων φτάνει ή ξεπερνά πλέον το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 650 εκατ. αντιστοιχούν σε φόρους που δεν εισπράχθηκαν.

Εν μέρει σε αυτό συνέβαλε η καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων φόρου από τα νομικά πρόσωπα, καθώς δεν έχει ανοίξει ακόμη η σχετική εφαρμογή, ενώ ερωτηματικά παραμένουν για το αν θα εξελιχθεί ομαλά και η πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων –για την οποία η κυρία Βαλαβάνη έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Οι αναιμικές εισπράξεις πάντως δημιουργούν ανησυχία για την επίτευξη και αυτού ακόμη του πολύ χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος (της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ για φετος) που ζητά η ελληνική πλευρά και ενδεχομένως να δεχθούν –de facto λόγω της κατρακύλας του προϋπολογισμού- οι δανειστες.
Πηγή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube