Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Μαΐου 2015

Είναι να τη λυπάσαι – Πορτογαλία: Δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας κινείται στο 2,38%. Στην προηγούμενη δημοπρασία στις 18 Μαρτίου η Πορτογαλία είχε δανειστεί με επιτόκιο 0,047%.


H Πορτογαλία πούλησε την Τετάρτη για πρώτη φορά χρεόγραφα με αρνητικό επιτόκιο, εκμεταλλευόμενη το περιβάλλον μειωμένων επιτοκίων που έχει οδηγήσει χαμηλότερο το κόστος δανεισμού.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η υπηρεσία χρέους της χώρας πούλησε 300 εκατ. ευρώ εξάμηνα έντοκα με μέσο επιτόκιο -0,002%. Οι προσφορές από τους επενδυτές ήταν 4,607 φορές υψηλότερες.
Στην προηγούμενη δημοπρασία στις 18 Μαρτίου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,047%.
Το αρνητικό επιτόκιο σημαίνει ότι οι επενδυτές που αγοράζουν τα χρεόγραφα πληρώνουν ουσιαστικά τη χώρα για να τη δανείσουν.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της κινείται στο 2,38%. Στις 12 Μαρτίου είχε υποχωρήσει στο 1,509%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία το Bloomberg.
To 2012 η απόδοση είχε εκτιναχτεί στο 18%. Το χρέος της χώρας αξιολογείται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch, τη Moody’s και τη Standard’s & Poor’s.
Η Πορτογαλία εντάσσεται στην ομάδα των κρατών όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία που έχουν δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της EKT.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube