Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Μαΐου 2015

Λαβρόφ: Η Κριμαία δεν είναι Κόσοβο

Λαβρόφ: Η Κριμαία δεν είναι Κόσοβο
Την ευγνωμοσύνη της χώρας του στη Σερβία για την συμμετοχή της στην παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου και την επιμονή της να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ σε μία επίσκεψη στο Βελιγράδι. 

Η θέση της Ρωσίας σχετικά με τα ζητήματα του Κοσσυφοπεδίου είναι σαφή και συνεπή, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του την Πέμπτη με τη σερβική εφημερίδα Politika, και επανέλαβε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προσφέρει στη Σερβία την αναγκαία υποστήριξη για το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Η στάση της Ρωσίας έναντι του Κοσσυφοπεδίου είναι σαφής και συνεπής: η ρύθμιση του προβλήματος αυτού είναι δυνατή μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο που ορίζεται από το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Όσον αφορά τις προσπάθειες της Σερβίας στον τομέα αυτό, φυσικά, οι αποφάσεις οι οποίες είναι αποδεκτές για τη Σερβία είναι επίσης αποδεκτές για εμάς. Από τη θέση μας, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε περαιτέρω την αναγκαία υποστήριξη για τους Σέρβους εταίρους μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δυνατότητες για μια σύγκριση μεταξύ της Κριμαίας και του Κοσσυφοπεδίου, και μία έμμεση δυνατότητα αναγνώρισης του δικαίωμα στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε τη θέση της Ρωσίας και τη διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων: «Είχαμε προειδοποιήσει (σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο) ότι η εισαγωγή στην διεθνή πρακτική του μοντέλου της κήρυξης της ανεξαρτησίας του συγκεκριμένου εδάφους δημιουργεί προηγούμενο».
«Έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι η δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και έτσι παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και χωρίς να διστάζει να παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
«Οι συνέπειες αυτής της στάσης έχουν επηρεάσει τους ανθρώπους της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το Ιράκ, τη Λιβύη και σήμερα την Ουκρανία, όπου οι υπερεθνικιστές πήραν την εξουσία, ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος του Φεβρουαρίου 2014 στο Κίεβο, το οποίο υποστηρίχθηκε από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες και έφεραν με τις πράξεις τους τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης και εξαπέλυσαν έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο», σημείωσε ο Λαβρόφ.
Combined Report

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube