Weather Icon

Η φοιτητική νεολαία σε άλλη ρότα από τους ψηφοφόρους – Πρώτη ξανά η ΔΑΠ, πέμπτη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Για 29η χρονιά η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ κατέλαβε την πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές.

Για 29η χρονιά η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κατέλαβε την πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές.
Της Χαρά Καλημέρη
Η πρώτη, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σφυγμομέτρηση των νέων, μέσω της φοιτητικής κάλπης, δεν κατέγραψε ανατροπή. Την πρωτιά διατήρησε η ΔΑΠ -ΝΔΦΚ, η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ., ενώ κερδισμένες βγήκαν οι αριστερές παρατάξεις και κυρίως η Πανσπουδαστική Κ.Σ. του ΚΚΕ που κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ενίσχυσε τη δύναμή της, δεν καρπώθηκε στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ποσοστά αντίστοιχα με εκείνα που συγκεντρώνει το κόμμα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά αργά χθες το βράδυ από κάθε παράταξη ξεχωριστά, περίπου 100.000 φοιτητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ -αριθμός που αντιπροσωπεύει ποσοστό 50% του συνόλου των ενεργών φοιτητών- συμμετείχαν στις χθεσινές φοιτητικές εκλογές (στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η συμμετοχή). Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε για 29η συνεχόμενη χρονιά η ΔΑΠ, διατηρώντας τις δυνάμεις της, ενώ η ΠΚΣ κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), ενώ ελαφρώς αυξημένα ήταν τα ποσοστά της ΑΡΕΝ. Όσο για την ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), και φέτος κατέγραψε καθοδική πορεία.

Επεισόδια Οι φετινές φοιτητικές εκλογές σημαδεύτηκαν από πρωτοφανή επεισόδια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σύμφωνα με τη ΔΑΠ, επιθέσεις κουκουλοφόρων σημειώθηκαν σε 11 πόλεις της χώρας και σε περισσότερους από 30 φοιτητικούς συλλόγους.
Οι οποίες, πάντως, σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια με επιθέσεις κουκουλοφόρων στο ΑΠΘ

Οι οποίες, πάντως, σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια με επιθέσεις κουκουλοφόρων στο ΑΠΘ
Στο ΑΠΘ, κουκουλοφόροι, χρησιμοποιώντας ρόπαλα και ξύλα, εισέβαλε αρχικά στη Γεωπονική Σχολή και έσπασε το τραπεζάκι της ΔΑΠ, σκίζοντας αφίσες και εκλογικό υλικό. Από τις συμπλοκές, τέσσερις νεαροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ένας εξ αυτών σοβαρά, ο οποίος κατόπιν έδωσε κατάθεση στον Εισαγγελέα. Οι κουκουλοφόροι εισέβαλαν, επίσης, στη Νομική και στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Επίσης, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε σε φοιτητές, με αποτέλεσμα να διακοπεί η εκλογική διαδικασία. Φοιτητές, επίσης, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από κουκουλοφόρους στο Χημείο και το ΕΜΠ.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΔΑΠ, στο ΤΕΙ Καβάλας προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές από εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον φοιτητών, ενώ στο ΤΕΙ της Λάρισας εγκλωβισμένοι φοιτητές καλούσαν επίμονα τις αστυνομικές δυνάμεις να επέμβουν, αλλά εκείνοι τους αγνοούσαν.
Με δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης επιρρίπτει στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα φαινόμενα βίας που σημειώθηκαν, δημοσιοποιώντας επιστολή της νεολαίας προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση ήδη από την περασμένη Δευτέρα, με την οποία ζητούσε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των φοιτητών που θα συμμετείχαν στις εκλογές.
Μετά τα χθεσινά επεισόδια ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έστειλε νέα επιστολή στον κ. Πανούση, ζητώντας να δώσει εντολή στην Ελληνική Αστυνομίαγια τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των φοιτητών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση. «Κάνουμε σαφές πως αύριο θα προχωρήσουμε άμεσα στην υποβολή μηνύσεων. Η ανοχή σ΄ αυτά τα φαινόμενα συνιστά πλέον συνενοχή», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης.
Από την πλευρά του, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έριξε το «μπαλάκι» της ευθύνης στην πανεπιστημιακή κοινότητα. «Αλίμονο αν κάθε φορά που υπάρχουν φοιτητικές ή πρυτανικές εκλογές ή εξετάσεις να καλείται η αστυνομία για να λύσει το θέμα», είπε, διευκρινίζοντας ότι μόνο αν τίθεται θέμα κινδύνου ζωής θα μπορούσε να υπάρξει αστυνομική παρέμβαση.
Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «την ώρα που η κυβέρνηση επαναφέρει το άσυλο της παρανομίας, οι κουκουλοφόροι με τις πλάτες της, μπαίνουν και τα σπάνε στα πανεπιστήμια». Τα περιστατικά κατήγγειλε η ΑΡΕΝ προσθέτοντας, πάντως, ότι «δημοκρατική διαδικασία δεν μπορεί να νοείται ούτε με αστυνομική περιφρούρηση, ούτε και με ”προστασία” από μπράβους».
Ημερησία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube