Weather Icon

Την ενοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου προτείνει η εισαγγελέας

Την ενοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου προτείνει η εισαγγελέας

SOOC/Nick Paleologos Φωτογραφία από την πρώτη ημέρα της δίκης.
Την ενοχή του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για όλες τις κατηγορίες ζήτησε από τους δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου. «Είναι οι ελάχιστες από αυτά που έχουν επιβεβαιωθεί» είπε χαρακτηριστικά η Εισαγγελέας.

Οπως επισήμανε η κ. Δημητρίου στην εισήγησή της «ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης δεν αλλοίωσε τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ» προσθέτοντας πως  αν κάποιος ήθελε να βλάψει τον Γ. Παπακωνσταντίνου θα άφηνε τα ονόματα των συγγενών του στη λίστα και θα τους ήλεγχε για φοροδιαφυγή, αναλύοντας τα ηλεκτρονικά ίχνη που εντόπισαν τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας.

Εκφράζοντας τη λύπη της που ο κατηγορούμενος δεν αναγνώρισε τις ευθύνες του, χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίες τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου ότι ενδεχομένως κάποιος τον παγίδεψε.
«Η λίστα πήγαινε για μήνες από γραφείο σε γραφείο. Ευτυχώς που δεν την έχασε και ο Βενιζέλος» είπε η Εισαγγελέας και πρόσθεσε:
«Ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης παίρνει ενα USB από τον κατηγορούμενο χωρίς τα συνοδευτικά έγγραφα, τα οποία έχουν χαθεί. Το ανοίγει στις 6/7/11. Ο κ. Διώτης μου θυμίζει τον υπηρέτη δυο αφεντικών, τον υπηρέτη δυο κυρίων. Βρίσκεται ανάμεσα στους δυο προϊσταμένους του. Τον πρώην που ειναι ο κ. Παπακωνσταντίνου και τον νυν που είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Διώτης αντιγράφει το USB και παραδίδει ενα άλλο USB στον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Μένει στο συρτάρι του 6-7 μήνες. Μετά (σ.σ. όταν ο Ε. Βενιζέλος φεύγει από το υπουργείο οικονομικών παίρνει μαζί του τη λίστα) μείνει στο συρτάρι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ για άλλους τόσους μήνες. Ξεσπάει ενα σκάνδαλο από δημοσιεύματα που αναρωτιούνται που ειναι η λίστα και τότε ο κ. Διώτης παίρνει τον Βενοζελο και του λεει “θυμάστε το στικάκι που σας είχα παραδώσει. Στείλτε το στον πρωθυπουργό. Εκείνοι ευτυχώς δεν το είχαν χάσει τουλάχιστον».
Το υλικό στον εισαγγελέα
Σύμφωνα με την Εισαγγελέα, ο πρώτος ουσιαστικός έλεγχος του usb έγινε από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη, όπου διαπιστώθηκε ότι το υλικό περιλάμβανε 2059 αρχεία Ελλήνων καταθετών.
Τα αρχεία
Στη συνέχεια η εισαγγελέας αναφέρθηκε στα αρχεία που φέρονται να έχουν ανοιχτεί ανάμεσα στα οποία τα ονόματα Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Ρόκας που εμφανίζεται και με την αναζήτησή του όρου ΚΟΖΑΝΗ. Το συνολικό ποσό των αρχείων που ανοίχτηκαν κατά την εισαγγελέα φτάνουν τα 1,3 εκατ. δολάρια. Η εισαγγελέας επισήμανε ότι οι αρχικές αναζητήσεις κινήθηκαν γύρω απο τα ονόματα ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και αναρωτήθηκε «ποιος θα άνοιγε τυχαία τους φακέλους με αυτά τα ονόματα;».
«Εκείνη την περίοδο ούτε ο κ. Διώτης, ούτε ο κ. Βενιζέλος ήξεραν τους μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας, για τους οποίους υποστηρίζει ότι ενδεχομένως του φύτεψαν στοιχεία, παρά μόνο ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο συνεργάτης του κ. Αγγελόπουλος» είπε η εισαγγελέας αναφερόμενη σε τυχαία ανοίγματα φακέλων που αφορούσαν μόνο τους μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας.
Η Εισαγγελέας αναφέρθηκε  στα τρία αρχεία που έλειπαν τη και αφορούσαν συγγενείς του πρώην υπουργού,  επισημαίνοντας ότι στο δεύτερο CD που ήρθε από τη Γαλλία με ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ «με τον όρο αναζήτησης ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ εμφανίζονται οι δυο από τους τρεις φάκελους (των συγγενών Παπακωνσταντίνου) που έλειπαν» και προσέθεσε ότι «ούτε ο κ. Διώτης, ούτε ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσαν να ξέρουν ότι στη λίστα υπάρχει κάποιος ονόματι Ροσωνης, συγγενής του κ. Παπακωνσταντίνου ωστε να τον αφαιρέσουν από τη λίστα».
Για το CD
Σύμφωνα με την Εισαγγελέα ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν εδωσε στους συνεργάτες του να αντιγραψουν κανενα cd ούτε και το έδωσε στις γραμματείς του να το φυλάξουν. Ο,τι εκανε το έκανε μόνος του…. Θα τον βαραινε να κρατούσε το αρχικό cd με το συνοδευτικό έγγραφο;
Ούτε το πρωτοκόλλησε, ούτε τίποτα….Ολοι οι ισχυρισμοί του καταπίπτουν απο μόνοι τους και πιστεύω οτι εκείνος είχε συμφέρον να κάνει τη νόθευση του εγγραφου. Αναφέρθηκαν και οι τροποι που μπορεί να γίνει η νόθευση. Αυτό όμως παραπέμπει στον κ. Διώτη ο οποίος πολλά ξέρει και αρνείται να μιλήσει. Η καταστροφή του usb από τον Διώτη ευνοούσε μόνο τον κατηγορούμενο. Αυτά που καταγράφονται στο κατηγορητήριο ειναι το ελάχιστο αυτών που έχουν βεβαιωθεί».
Ενοχή για όλα τα αδικήματα
«Ο κατηγορούμενος και έχει τελέσει τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί ενώπιον σας,  αλλά και η στάση του πραγματικά με απογοήτευσε γιατί ήταν ένας τρόπος, ένας άντρας που έχει τόσα προσόντα, που έχει υπηρετήσει σε τόσες θέσεις, που έχει μια αξιοπρεπή οικογένεια, ενα βαρύ βιογραφικό θα έπρεπε να έχει συναίσθηση της ευθύνης. Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη δεν εξοντώνει, αλλά δείχνει επιείκεια σε αυτούς που συναισθάνονται αυτό που έκαναν. Δυστυχώς εδω φάνηκε και αυτό λυπεί, ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε ούτε την αρχή της αντικειμενικότητας, ούτε την αρχή της αμεροληψίας. Πιστεύω ότι παρέβη τα καθήκοντα. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος και για τα δυο εγκλήματα. Μου καλεί ντροπή ακόμα και η ονομασία της λίστας ως Λαγκάρντ και αισθάνθηκα παρά πολύ άβολα βλέποντας τα έγγραφα που συνόδευαν το δεύτερο CD από τη Γαλλία που αναγκαστήκαμε να ξαναζητήσουμε».
Newsroom naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube