Weather Icon

Ίσκρα: Στην κόψη του ξυραφιού η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. – Η Ελλάδα δεν υποχωρεί, δεν υποτάσσεται

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Στον απόηχο του έκτακτου Eurogroup της Τετάρτης (11/2) που η ελληνική κυβέρνηση κράτησε ανυποχώρητη στάση παρά τις έντονες πιέσεις να αποδεχτεί παράταση του μνημονιακού προγράμματος, εξέλισσεται την Πέμπτη (12/2) ηΣύνοδος Κορυφής της ΕΕ. 
Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη από την πλευρά της συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής.
Μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε μετά τη λήξη της Συνόδου ότι ”δεν έγινε συζήτηση για την Ελλάδα, καθώς στο ζήτημα αυτό έγινε συζήτηση Eurogroup ένα 24ωρο νωρίτερα”. Ο Ντ.Τουσκ αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ (βλ.παρακάτω) να γίνει τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωομάδας τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να εξετάσουν την ουσία του θέματος, αλλά και τις νέες ιδέες της Αθήνας, υπογράμμισε ωστόσο ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει τυχόν νέες δαπάνες με περικοπές αντίστοιχου μεγέθους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Ανγκελα Μέρκελκαι ο Φρανσουά Ολάντ. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργόςΜ. Ραχόι.

  

 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απασχόλησαν κυρίως το ζήτημα της τρομοκρατίας και η κρίση στηνΟυκρανία“.
  • “Θετικό βήμα η συμφωνία με τον Γ. Ντάισελμπλουμ για συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο”.
  • “Η μετάβαση από το Μνημόνιο στο νέο πρόγραμμα είναι το μόνο ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων”.
  • “Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται”.
  • “Είμαστε βέβαιοι ότι η τεχνική συνεργασία με τα θεσμικά όργανα θα βοηθήσει ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας”.
  • “Εξήγησα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα είχε ένα πρόγραμμα που απέφερε πλεονάσματα, αλλά και πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση”.
  • “Δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων“.
  • “Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, οι οριστικές αποφάσεις την ερχόμενη Δευτέρα”.
  • “Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά ένα σημαντικό μέρος. Αποδείξαμε ότι η Ε.Ε. είναι πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών”.
  • “Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης”.
  • “Το μνημόνιο, όπως το γνωρίσαμε, και η τρόικα δεν υπάρχουν”.
  • “Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες ως προς τη σκληρότητα των μέτρων λιτότητας”.
  • “Η Ελλάδα αποτελεί την ευκαιρία να επιστρέψει όλη η Ευρώπη στην ατζέντα της ανάπτυξης“.
  • “Όλοι οι Ευρωπαίοι έχουμε κοινό συμφέρον να πετύχει η νέα κυβέρνηση”.
  • “Αρκετοί ηγέτες υποστήριξαν την ανάγκη να υπάρξει κατανόηση στις ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη”.
Α. ΜΕΡΚΕΛ: «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ»
«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα πρέπει να επεκταθεί. Ελπίζω να δούμε γρήγορα προτάσεις» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Η Ελλάδα αποτέλεσε μικρό τμήμα της συζήτησης» ανέφερε.  
«Αν το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί, τότε θα ήθελα να δω το αίτημα για αυτή την επέκταση το συντομότερο δυνατό. Αν πάλι πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, τότε επίσης θα ήθελα να το δω να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατό» δήλωσε η Μέρκελ.
«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος. «Είπα στον Τσίπρα ότι είμαι έτοιμη να συνεργαστώ μαζί του, ήταν μία φιλική συνάντηση», συμπλήρωσε.
Ζ.Κ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: «ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΟ 70% ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ 30%»
«Έχουμε ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι «μπορείς να αντικαταστήσεις μέτρα αρκεί να είναι ισοδύναμης απόδοσης».
Ο Ζ. Κ Γιούνκερ πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι αποδέχεται το 70% του προγράμματος στήριξης. «Πρέπει να δούμε με ποιο 70% συμφωνεί και έπειτα να δούμε τι μπορεί να γίνει με το υπόλοιπο 30%» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε, κατά τα άλλα, ικανοποίηση για το γεγονός ότι Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να εξετάσουν την ουσία του θέματος, αλλά και τις νέες ιδέες της Αθήνας.
Ο ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (16/2)
Εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup με τον Αλέξη Τσίπρα «συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς(Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές σε τεχνικό επίπεδο ώστε να επιχειρηθεί να γίνειπροπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, και πρόσθεσε ότι «αυτό που αναζητείται είναι μια κοινή βάση ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας».
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ για συνεργασία των θεσμικών φορέων με τις ελληνικές αρχές σε τεχνικό επίπεδο ενόψει Eurogroup της Δευτέρας ανέφεραν χαρακτηριστικα:
«Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίαςσε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και το χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup».
“Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε”, τονίζεται με νόημα σε σχόλιο κυβερνητικών πηγών.
“Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται”, υπογραμμίζαν οι ίδιες πηγές.
        ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΔΙΠΛΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ «ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ»
        Ο Αλέξης Τσίπρας ο πρώτος αρχηγός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει σε Σύνοδο Κορυφής και δεν ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά στοΚόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε : «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή».  
        Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει «συμβιβασμός» μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων τις προσεχείς ημέρες, εμφανίστηκε ο Martin Schulz κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Εάν αναμένεις και ζητάς αλληλεγγύη υπάρχουν ορισμένα δικαιώματα καιυποχρεώσεις που τη συνοδεύουν και πρέπει να είσαι έτοιμος να συμβιβαστείς, αλλά πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές το καταλαβαίνουν αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει τον βηματισμό της (…) και πιστεύω ότι τις προσεχείς ημέρες θα είναι πιθανό να βρεθεί ένας συμβιβασμός». 
        «Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Η ίδια συνέχισε, ωστόσο ,αναφέροντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup.  «Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.



        Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
        Στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν επίμονες πιέσεις από τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση» του υπάρχοντος μνημονιακού προγράμματος.
        Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής , σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θέτει τα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα και δεν αρκείται σε αναφορά στις διατυπώσεις.
        Η πρόταση της ελληνικής πλευράς συνοψίζεται στα παρακάτω σημεία:
        • Αίτημα για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου, καθώς δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. “Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει’, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.Οι ίδιοι πηγές σημείωναν με έμφαση ότι αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να εφαρμόσει.
        • Εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.
        • Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
        • Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων ομολόγων κατά δέκα δισ.
        • Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν  για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
        • Εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο1,5% του ΑΕΠ.
        • Εξάλλου, η ελληνική πλευρά προτείνει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει κοινά σημεία αναφοράς με τους εταίρους και αφορά το φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, διαγωνισμούς για δανειοδοτήσεις ΜΜΕ κλπ.
        • Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ζητήματα, που αφορούν τα εργασιακά και την ανάσχεση τηςανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση και είναι αδιαπραγμάτευτα.  
        ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
        Η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την ώρα δεν είναι απομονωμένη. Αντίθετα δίνει μια ιστορική μάχη και έχει πρωτίστως μαζί της , πέρα από τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης. Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra , τις κρίσιμες αυτές ώρες κάθε υπαναχώρηση από τη χώρα μας, στο όνομα ενός «έντιμου συμβιβασμού», θα εκληφθεί από την άλλη πλευρά ως ένδειξη αδυναμίας και ως επιβεβαίωση ότι η κλιμάκωση της πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη υποχώρηση.
        Η ίδια η Ευρώπη αν συνεχιστούν στην ΕΕ και την ευρωζώνη οι σημερινές άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ταξικής και κοινωνικής λεηλασίας δεν θα έχει μέλλον. Αν η ελληνική κυβέρνησή αντισταθεί στις πιέσεις και επιμείνει αταλάντευτη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, θα ανοίξει δρόμος προοδευτικών εξελίξεων για όλους τους λαούς της Ευρώπης.
        Η εφαρμογή μέχρι τέλους του ριζοσπαστικού προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός, και εξακολουθεί να στηρίζει με νέους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες έχοντας και την αγωνιστική αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης είναι η απάντηση που αρμόζει απέναντι στον μονεταριστικό μονόδρομο της λιτότητας που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ.
        ΄Πηγή: Ίσκρα

        Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
        Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

        Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

        Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

        Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

        Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube