Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Οκτωβρίου 2014

Στην δίνη των προσφύγων η τουρκική οικονομία

Στην δίνη των προσφύγων η τουρκική οικονομία
Τεράστιο πρόβλημα για την Τουρκία αποτελεί η διαχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που συρρέουν από τη Συρία και το Βόρειο Ιράκ, ζητώντας ασφαλές καταφύγιο από τους τζιχαντιστές. Οι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση.

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομία…των προσφύγων. Τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για τις υποδομές φιλοξενίας αλλά και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πλέον ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την τουρκική κυβέρνηση.
Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 1.5 εκατομμύριο Σύρους στο έδαφός της. Για την Τουρκία δεν είναι μόνο οι Σύροι πρόσφυγες το πρόβλημα. Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται και πάλι οι αριθμός των προσφύγων από το βόρειο Ιράκ μετά το μπαράζ επιθέσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης IS και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι Κούρδοι της Συρίας που συρρέουν κατά χιλιάδες στην Τουρκία για να αποφύγουν τη βιαιότητα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από 180.000 Κούρδοι της Συρίας πέρασαν στην Τουρκία, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο, υπό την απειλή των τζιχαντιστών. Αλλά ακόμα και αυτοί οι αριθμοί μπορεί να μη απεικονίζουν πλήρως την πραγματικότητα και αυτό διότι πολλοί περνούν παράνομα τα σύνορα και επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξουν ακριβή στατιστικά στοιχεία. Το χειρότερο; Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται ότι μπορεί εύκολα να σταματήσει.
Και απο το σημείο αυτό και μετά αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα για την τουρκική κυβέρνηση. Όποιος πρόσφυγας περάσει τα σύνορα με έγκυρο διαβατήριο και εγγραφεί στους καταλόγους αποκτά δικαίωμα σε ιατρική περίθαλψη και σε στέγαση σε ένα από τα κέντρα υποδοχής.
Η στέγαση και διαχείριση περίπου 1,5 εκατομμυρίων προσφύγων δεν είναι μια φθηνή υπόθεση για την τουρκική οικονομία η οποία πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube