Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Σεπτεμβρίου 2014

Καταδίκη της Τουρκίας για την υποχρεωτική διδασκαλία του ισλάμ

Καταδίκη της Τουρκίας για την υποχρεωτική διδασκαλία του ισλάμ
turkey_school_788595513.jpgΤο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ότι η Άγκυρα παραβιάζει το δικαίωμα της εκπαίδευσης, αφού υποχρεώνει όλους τους μαθητές να διδάσκονται το Ισλάμ.
Μεταρρυθμίσεις και χωρίς καθυστέρηση στον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών καλείται να κάνει η Τουρκία, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός στην πίστη των μαθητών, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που την έκρινε ένοχη για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

Το δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση Αλεβίτη μαθητή, οι γονείς του οποίου εκτίμησαν ότι το περιεχόμενο των υποχρεωτικών μαθημάτων των θρησκευτικών και της ηθικής που διδάσκονται στα σχολεία της Τουρκίας προάγουν μια σουνιτική προσέγγιση του Ισλάμ.
Αν και οι δικαστές στο Στρασβούργο δεν θέλησαν να πάρουν θέση στο ζήτημα της ισλαμικής θεωρίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν διαθέτει ένα «κατάλληλο σύστημα απαλλαγής» που θα επέτρεπε να μην δημιουργείται στους Αλεβίτες «σύγκρουση μεταξύ του σχολείου και των αξιών τους».
Το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν προβλέπει την απαλλαγή των χριστιανών ή των εβραίων από το μάθημα των θρησκευτικών, σημείωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η απόφαση θα είναι οριστική σε διάστημα τριών μηνών, αν καμία από τις δύο πλευρές δεν ζητήσει να επανεξεταστεί η υπόθεση από το Ανώτατο Συμβούλιο του δικαστηρίου.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube