Weather Icon

Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου-Γεωργίου: Κόλαση για το έλλειμμα με τα ψευδή στοιχεία!

Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου-Γεωργίου: Κόλαση για το έλλειμμα με τα ψευδή στοιχεία!

Σθεναρά η Δικαιοσύνη συνεχίζει να ερευνά τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ. ΣΤΑΤ.), με αποτέλεσμα η χώρα μας να εισέλθει στον Μηχανισμό Στήριξης (Μνημόνιο Ι). Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες, διατάσσει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης-φωτιά, η οποία έφτασε μία «ανάσα» πριν τεθεί στο αρχείο.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι η τότε πολιτική ηγεσία, δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βγήκαν «λάδι» από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία δεν κατέληξε σε ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Αντίθετα, η Δικαιοσύνη επιμένει στη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των τριών κατηγορουμένων (μη πολιτικοί) στην υπόθεση. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΕΛ. ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου και ακόμα δύο μέλη της, τον Κωνσταντίνο Μολφέτα, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών, και την Αθανασία Ξενάκη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Και οι τρεις κατηγορούνται για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου, υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος. Επιπλέον, ο κ. Γεωργίου αντιμετωπίζει και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει περαιτέρω δικαστική έρευνα για την υπόθεση, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις του αρμόδιου εισαγγελέα εφετών, ο οποίος ζητούσε να τεθεί η δικογραφία στο αρχείο, αλλά και της 5ης ειδικής ανακρίτριας Ελένης Πεδιαδίτη, η οποία «έκλεισε» την ανάκριση με «τυπικές κλήσεις», χωρίς δηλαδή ούτε καν να καλέσει τους κατηγορουμένους για απολογία.

Ειδικότερα, με βάση το υπ’ αριθμόν 1212/2014 βούλευμα (που ανέδειξε το olympia.gr) κρίνεται αναγκαίο ο ανακριτής που θα αναλάβει να διενεργήσει τη συμπληρωματική ανάκριση να καλέσει και να εξετάσει εκ νέου δύο πρώην στελέχη της Αρχής. Πρόκειται για τον Νικόλαο Στρόμπλο, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., και τον Εμμανουήλ Κοντοπυράκη, πρώην γενικό γραμματέα της Αρχής. Οι δύο μάρτυρες πρέπει να κληθούν, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών, προκειμένου «να αναφερθούν αναλυτικά σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να χωρίσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13,6% σε 15,4% επί του ΑΕΠ και το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψής τους στο έλλειμμα» και να διευκρινίσουν «σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας».

Επιπλέον, οι εφέτες ζητούν να κληθούν οι κατηγορούμενοι σε απολογία, καθώς «αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί». Εξάλλου ζητείται να ενεργήσει ο νέος ανακριτής οποιαδήποτε άλλη πράξη κρίνει σκόπιμη.

«Χάθηκαν και καταθέσεις από τη δικογραφία»

Πριν από την έκδοση του βουλεύματος είχε μεσολαβήσει η κατάθεση υπομνήματος των δύο πρώην μελών της Αρχής Ζωής Γεωργαντά και Ηλία Λογοθέτη, σύμφωνα με το οποίο «χάθηκαν» κρίσιμες καταθέσεις και έγγραφα από τη δικογραφία της υπόθεσης. Παράλληλα, η ανακρίτρια Πεδιαδίτη βρίσκεται υπό τον κλοιό πειθαρχικής δίωξης από τον Αρειο Πάγο μετά μία σειρά καταγγελιών της Ζ. Γεωργαντά για αντιδικονομικές ενέργειές της κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ, συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Γεωργίου έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι τη συνείδησή του δεν τη βαραίνει τίποτα.

Δημοκρατία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube