Weather Icon

Oι επιπτώσεις της oυκρανικής κρίσης σε κυπριακό και τoυρισμό

Πολλαπλά μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος, ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης. Αφενός, στον πολιτικό τομέα, σε σχέση με το εθνικό πρόβλημα, όπου οι εξελίξεις δύναται να ευνοήσουν την Τουρκία και αφετέρου, ορατός είναι ο κίνδυνος για ενδεχόμενο πλήγμα στον τουριστικό τομέα καθώς η Κύπρος στήριξε αρκετά τις ελπίδες της στον ρώσο-ουκρανικό άξονα για προσέλκυση τουρισμού.

Εθνικό ζήτημα

Kίνδυνος δημιουργίας προηγούμενου
Για κίνδυνο δημιουργίας προηγούμενου, προειδοποιεί η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή. Η πρώην ΥΠΕΞ δήλωσε στο Sigmalive ότι, ενώ καταδικάζεται από τις δυτικές –κυρίως- χώρες η Ρωσική Ομοσπονδία για την παρέμβαση της στην υπόθεση της Ουκρανίας, εντούτοις, για 40 τόσα χρόνια γίνεται ανεκτή και σιωπηρώς αποδεκτή από τις ίδιες αυτές χώρες η στρατιωτική κατοχή μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και όλες οι παράνομες συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής. Δύο μέτρα και δύο σταθμά που στο τέλος οδηγούν σε πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας, είπε η κ. Μαρκουλλή.
Εξέφρασε παράλληλα τη δυσαρέσκεια της καθώς «οι εξελίξεις αυτές μας επηρεάζουν αρνητικά, ιδιαίτερα αν τα πράγματα οδηγηθούν σε απόφαση για απόσχιση της Κριμαίας». Παρόλο ότι κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ιστορικές ιδιομορφίες, εν τούτοις τυχόν απόσχιση εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους και αναγνώριση μιας τέτοιας απόσχισης από άλλα κράτη οδηγεί σε δημιουργία προηγούμενου με συνέπειες για το διεθνές νομικό και πολιτικό σύστημα όπως διαμορφώθηκε μέσα από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόνισε η κ. Μαρκουλλή.
Συμπλήρωσε ότι «για την Κύπρο ο σεβασμός της Κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και του διεθνούς δικαίου αποτελούσε και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής. Οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή κλυδωνισμός αυτών των αρχών, ανεξαρτήτως δικαιολογίας ή προσχήματος αποτελούν αρνητική εξέλιξη που σίγουρα η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί κατάλληλα».

Αν δεν βρεθεί κοινή λύση μεταξύ δυτικών –Ρωσίας…

Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Sigmalive ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, «όποια και να είναι η εξέλιξη στην Ουκρανία, έχουμε εισέλθει σε ένα νέου τύπου ψυχρό πόλεμο. Η μάχη δίνεται στα σύνορα της Ρωσίας. Είναι απίστευτο αλλά όποτε η Τουρκία είχε περιέλθει σε μια, πιο δύσκολη συγκριτικά με πριν, θέση (για παράδειγμα αυτή τη στιγμή δεν είναι η ενωμένη του Τουρκία και αντιμετωπίζει πολιτική κρίση) , πάντα συνέβαινε κάτι στην περιφέρεια της που την βόλευε». Αν δεν βρεθεί κοινή λύση μεταξύ δυτικών –Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας και τα πράγματα οξυνθούν, τότε η Δύση θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη την Τουρκία από ότι την είχε μέχρι πρότινος, τόνισε ο κ. Κατσουρίδης.

Πώς επηρεάζεται η Τουρκία
Στην περίπτωση που η Ρωσία καταφέρει να προσαρτήσει την Κριμαία μέσω δημοψηφίσματος, τότε η Δύση θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη την Τουρκία, εξέλιξη η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει ή να αλλάξει τη στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο.
Ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) Χρήστος Ιακώβου, επεσήμανε ότι αν η Ρωσία προσαρτήσει την Κριμαία, γίνεται η κυρίαρχη χώρα της μαύρης θάλασσας, εξέλιξη που επηρεάζει αρνητικά την Τουρκία, την οποία συμφέρει η παραμονή της Ουκρανίας στο Δυτικό στρατόπεδο.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, η Τουρκία ανησυχεί καθώς στην περίπτωση που η Ρωσία προσαρτήσει την Κριμαία μέσω δημοψηφίσματος, τότε δημιουργείται  προηγούμενο αποσχιστικών τάσεων, πρόβλημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία στο κουρδικό. Συνεπώς, αν η Ρωσία κυριαρχήσει, η Τουρκιά θα μπει κάτω από φοβερή πίεση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Χ. Ιακώβου, η Τουρκία επιδίδεται σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της ουκρανικής κρίσης αφού παρουσιάζεται ως παράγοντας “δυτικής ασφάλειας” στην περιοχή, ταυτιζόμενη με τα αμερικανο-ευρωπαϊκά συμφέροντα, τα όποια υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Προσοχή στο θέμα των εγγυήσεων
Την προσοχή στο θέμα των εγγυήσεων, στην περίπτωση λύσης του κυπριακού επέστησε ο διεθνολόγος Γιώργος Κέντας. Επεξηγώντας τη θέση του, ο κ. Κέντας είπε ότι τόσο στην περίπτωση της Γεωργίας το 2008, όσο και στην περίπτωση της Ουκρανίας το 2014, παρόλες τις καλές σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Γεωργίας και της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και παρολες τις εγγυήσεις και διακηρύξεις, εντούτοις η ουκρανική κρίση δεν αποφεύχθηκε. Συνεπώς, είπε ο διεθνολόγος, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο θέμα ασφάλειας και άμυνας της Κύπρου, στην περίπτωση λύσης».
  • Οικονομία
Τουρισμός: Πάγωμα κρατήσεων από την Ουκρανία
Έντονη ανησυχία εκφράζεται για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στον κυπριακό τουρισμό, μετά και την ακύρωση πτήσεων για τη θερινή τουριστική περίοδο προς το Αεροδρόμιο της Πάφου.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ, Μάριος Χαννίδης, δήλωσε στο Sigmalive ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς υπάρχει πάγωμα κρατήσεων από την Ουκρανία προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, περιλαμβανομένης της Κύπρου, λόγω της έκρυθμης κατάστασης.
Ο ΚΟΤ, είπε, είναι σε συνεχή επαφή με τους τουριστικούς πράκτορες, που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, καθώς και με την πρεσβεία της Κύπρου στο Κίεβο και παρακολουθεί συνεχώς όλες τις εξελίξεις, αναπροσαρμόζοντας τους σχεδιασμούς μας, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκύψουν αρνητικές συνέπειες.
Σημειώνεται ότι το 2013, το τουριστικό ρεύμα από την Ουκρανία παρουσίασε αύξηση η όποια ξεπέρασε το 75% σε σύγκριση με το 2012.
Pώσικη αγορά
Όσο άφορα την ρώσικη αγορά, επί του παρόντος τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε μείωση στη ροη κρατήσεων από αυτή που είχε προγραμματιστεί από την αρχή του χρόνου, επεσήμανε ο κ. Χαννίδης.

Πρόσθεσε ότι «λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία αλλά και της κατακόρυφης πτώσης, σε ιστορικά επίπεδα, του ρουβλίου, είμαστε σε επαφή με τουριστικούς πράκτορες. Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη επίσκεψη μας στη Μόσχα».

Σύμφωνα με τον ΓΔ του ΚΟΤ, το 2012 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά τόσο για την οικονομία όσο και για τον τουρισμό. Βάσει στατιστικών των δεδομένων από τη στατιστική υπηρεσία του κράτους, καταδεικνύεται  με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο τουρισμός το 2013, πάρα τις αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να αντισταθεί στην οικονομική κρίση, με αύξηση στα έσοδα του κράτους, περάν του 8,5% . Επιπλέον, η ροή αφίξεων το 2013 κυμάνθηκε στα ιδία επίπεδα με το 2012, όπου ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές στις αφίξεις».

Με αυτά τα δεδομένα, είπε ο κ. Χαννίδης, «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι το 2014 θα είναι σε γενικές γραμμές μια πολύ καλή χρονιά όσο άφορα τα έσοδα του κράτους από τον τουρισμό και τις αφίξεις».

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube